Életciklus-elemzés (LCA)

Az LCA segít jobban megérteni terméke életciklusának különböző szakaszait és környezeti hatásait: a nyersanyag-előállítástól a teljes upstream láncon, a gyártáson és felhasználáson át az újrahasznosításig vagy hulladéklerakásig.

Fedezze fel a termék fenntarthatósági teljesítményét

Tudja meg, hogy terméke milyen hatással van a környezetre, és hogyan lehet ezeket mérsékelni.

Mi az életciklus elemzés?

Az életciklus elemzés – röviden LCA – meghatározza egy termék, szolgáltatás vagy más rendszer által okozott teljes környezeti hatást. A termék teljes életciklusa során a közvetlen és közvetett hatásokat egyaránt magában foglalja, és olyan kategóriákban fejezi ki őket, mint például az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás, az eutrofizációs potenciál vagy az emberi toxicitás.

Környezeti hatáselemzés - A karbonlábnyomon túl

Az elemzés magában foglalja az anyagok és az energia, a termékek és a melléktermékek, valamint a teljes életciklus során keletkező anyagok és energia felhasználását – a termeléstől és a felhasználástól a hulladéklerakóig vagy az újrahasznosításig. Az elemzés a legjobb LCA-gyakorlatokon alapul, a nemzetközi ISO-szabványokkal összhangban. Míg a termék karbonlábnyoma csak az ISO 14067 szabványnak megfelelően veszi figyelembe a klímaváltozás hatáskategóriáját, addig az életciklus-elemzés az ISO 14040 és az ISO 14044 szabványt követi.

Az életciklus-elemzés szakaszai

Az LCA a „bölcsőtől a sírig” elméleten alapul, és a termék különböző szakaszait vizsgálja:

Egy tipikus életciklus áttekintése az ISO 14040 szabvány szerint.

Hogyan profitálhatnak a vállalkozások az LCA-ból?

Az LCA a stratégiai döntéshozatal, valamint a tudományosan megalapozott marketing és kommunikáció alapjául szolgál. Mint mennyiségi módszer, lehetővé teszi a vállalat számára, hogy a környezeti hatásokat kézzelfogható, mérhető és tudományos módon mutassa be az érdekelt feleknek. A hatáselemzés lehetővé teszi továbbá a kritikus környezeti és gazdasági tényezők azonosítását egy szolgáltatás vagy termék életciklusában. Ezeket a kockázati tényezőket ezután ennek megfelelően lehet kezelni, és intézkedések vezethetők le egy környezetbarát üzleti koncepció, folyamatoptimalizálás vagy jobb ökotervezés érdekében. Összességében, ez segíti a vezetőséget és a menedzsmentet az ESG-stratégiájukban, mivel az LCA több vállalati részleg vagy folyamat számára is előnyös, mivel alapot nyújt:

A folyamatlánc javítása

Anyag- és energia­takarékosság

Új fejlesztési lehetőségek azonosítása a fenntartható vállalkozás érdekében

Javított terméktervezés a fenntartható termékek és konstrukciók biztosítása érdekében

A termékfejlesztés javítása a fenntartható gyártás figyelembevételével

Költségcsökkentés

Átlátható és hiteles marketing

A termékek összehasonlíthatósága fenntarthatósági kritériumok alapján

LCA szolgáltatásaink

Munkatársaink szívesen végeznek életciklus-elemzést termékek és szolgáltatások esetében.

Továbbá segítünk a zöldebb termékéletciklus-fázisok céljának és hatókörének meghatározásában, amely többre terjed ki például a kibocsátáscsökkentésnél, a fenntartható csomagolásnál vagy a hulladékártalmatlanításnál. Az LCA alapján kidolgozható a környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPD) vagy a termék környezeti lábnyomának számítása (PEF).

FAQ

Gyakran ismételt kérdések az életciklus-elemzésről

Az életciklus-elemzés világos és minden érdekelt fél számára bemutatható eredmény, amely világosan kifejti egy termék, szolgáltatás vagy folyamat környezeti hatását. Az ISO 14044 és 14040 szabványok biztosítják az életciklus-elemzés következetességét.

Az életciklus-hatásvizsgálat (LCIA) az LCA integrált lépése. Míg az LCA különböző lépéseket tartalmaz, mint például az eredmények előkészítése és értelmezése, a környezeti hatások konkrét elemzése az LCIA keretében történik.

Egy termék hatásvizsgálata számos lépésből áll, beleértve az előzetes és a záró elemzést is. Az előkészítésben fontos szerepet játszik a skálázás, a rendszerhatárok meghatározása és az adatgyűjtés. A tényleges elemzés mellett a hatáscsökkentés, a jelentéstétel és a nyomon követés is része a módszernek. Forduljon bátran a denkstatthoz, ha többet szeretne megtudni az eljárásról.

Az ISO 14040 szabvány szerint a termék szakaszai a következőképpen osztályozhatók:

  • anyagfázis: a gyártáshoz szükséges nyersanyagok kinyerése
  • a termelési fázis: különböző ipari eljárások, mint például a hőformázás vagy a vegyi kezelés
  • forgalmazási szakasz: a termék és az azt megelőző nyersanyagok szállítása, tárolása és csomagolása
  • használati fázis: a használat során felmerülő követelmények, mint például az energiabevitel
  • az életciklus vége: az anyag ártalmatlanítása vagy újrahasznosítása

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.