A körforgásos gazdaság

A körforgásos gazdaság egy fenntartható gazdasági modell, amely bolygónk határain belül virágzik, és jelenlegi lineáris gazdasági rendszerünket körforgásos és regeneratív rendszerré alakítja át.

Legyen példamutató, és járuljon hozzá a jövőbiztos rendszerváltáshoz,

ami nemcsak az ökológiai problémákat oldja meg, hanem javítja a vállalata üzleti teljesítményét és csökkenti a kiadásokat.

Mi a körforgásos gazdaság?

A körforgásos gazdaság egy olyan üzleti modell, amely szemben áll a lineáris gazdasággal, ahol az anyagok feldolgozása és a termékek előállítása túlnyomórészt nagy mennyiségű hulladéklerakást eredményez. A körforgásos gazdaságban a hulladék és a különböző típusú szennyezések a lehető legnagyobb mértékben elkerülhetők azáltal, hogy a termékek és anyagok magas gazdasági értékkel maradnak használatban. Ezen anyagok hasznosítása a termék élettartamának végén csökkenti az új anyagok iránti igényt. Emellett alapvető fontosságú a környezetbarát terméktervezés.

Miért fontos a körforgásos gazdaság a vállalatok számára?

A körforgásos üzleti modell kulcsfontosságú lesz a vállalatok számára a jövőben. A körforgásos gazdaság az európai Green Deal egyik fő pillére, és kulcsszerepet játszik a 2050-ig megvalósítandó dekarbonizáció és klímasemlegesség elérésében és a környezetszennyezés elleni küzdelemben. Az új körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv a termékek teljes életciklusát helyezi a középpontba, és olyan konkrét követelményeket és szabályozási változásokat ír le, amelyek az ágazatok széles körét érintik, mint például az elektronika és az információ-, és kommunikációs technológia, az akkumulátorok és járművek, a csomagolás, a műanyagok, a textíliák, az építőipar és az épületek, valamint az élelmiszerek.

Ezeken az iparágakon belül a termékek életciklusának végén számos környezeti problémával kell szembenéznünk, mint például az e-hulladék, a műanyagszennyezés, a veszélyes anyagok ártalmatlanítása vagy a nehézfémek szivárgása. A vállalatoknak most kell beépíteniük a körforgásos gazdaság szempontjait üzleti és fenntarthatósági stratégiáikba, fel kell készülniük a szabályozási követelményekre, és körforgásos intézkedéseket és ütemterveket kell meghatározniuk. Habár puszta szükségszerűségnek tűnhet, a körforgásos üzleti koncepciók gazdasági és vállalati előnyökkel is járnak, miközben hozzájárulnak a természeti rendszerek regenerálódásához.

A körforgásos gazdaság megoldásaiból származó előnyök

körforgásos gazdaság
A körforgásos gazdaság üzleti előnyei

A körforgásos gazdaság egyaránt előnyös gazdasági, környezeti és társadalmi szinten:

Gazdasági:

Környezetvédelem:

Társadalmi:

Körforgásos gazdaságra vonatkozó üzleti stratégiák kidolgozása

Az EY denkstatt a stratégiafejlesztés, a tudásátadás, az értékelések és az elemzések terén szerzett hosszú távú tapasztalatokra épít, amelyek segítenek a vállalatoknak megtalálni helyüket a körforgásos gazdaságban. Támogatjuk a körforgásos gazdaság stratégiájának kialakításában és megvalósításában. Egyértelmű célok és felelősségek meghatározásával közösen határozzuk meg a hosszú távú üzleti célokkal és a meglévő stratégiákkal összhangban lévő ütemtervet. Emellett a következő szolgáltatásokkal a vállalata átalakulási útjának konkrét szempontjaira összpontosítunk:

Workshopok a körforgásos gazdaságról

A lehetőségek azonosítása, a koncepcióval kapcsolatos ismeretek megszerzése a vállalat részlegei között, és a körforgásos gazdaságban elfoglalt helyük kialakítása.

Körforgásos képzések

Mutassa be a koncepciót egy 1 napos workshopon a vállalkozásában, hogy letisztult képet mutasson, felhívja a figyelmet és felkészüljön a közelgő jogszabályokra

Költség-haszon elemzés

Tényalapú döntések meghozatala a körforgásos ötletek megvalósíthatóságának ellenőrzésével a környezeti és gazdasági költségek és előnyök szempontjából.

Anyagáramlás elemzése

Ismerje fel az anyagáramlás fájó pontjait, és optimalizálja az erőforrások felhasználását az összetett kérdések egyértelmű eredményeinek segítségével.

Jogszabályi hatásvizsgálat

Garancia a helyes döntések meghozatalára azáltal, hogy értékeli a jogszabályi változások a vállalkozására és termékeire gyakorolt hatásait.

Ecodesign

Az ökodizájn alkalmazásával növelheti termékei vagy szolgáltatásai környezetbarát jellegét azok teljes életciklusa során.

Körkörös csomagolás

Állítson fel irányelveket, válassza ki a megfelelő anyagot, és működjön együtt a legfontosabb érdekelt felekkel a csomagolás körkörös jellegének növelése érdekében.

Hulladékgazdálkodás

Csökkentse a hulladékot, optimalizálja a költségeket, és szerezze meg az alkalmazottak elfogadását a környezeti előnyök tekintetében képzéseinkkel és workshopjainkkal.

Támogatjuk a körforgásos

gazdaság stratégiájának kialakításában és megvalósításában.

FAQ

Gyakran ismételt kérdések a körforgásos gazdaságról

A körforgásos gazdaság egy fenntartható gazdasági rendszer koncepciója, amely az Ellen MacArthur Alapítványnak és egyéb szervezeteknek köszönheti, hogy egyre inkább a köztudatba kerül. Olyan elveket követ, mint a hulladék és a környezetszennyezés elkerülése, a termékek és anyagok minél hosszabb ideig történő magas gazdasági értékű használatban tartása, valamint a természeti rendszerek regenerálása.

Általánosságban elmondható, hogy az erőforrások értékét és a termékek életciklusát maximalizáló üzleti modellek és folyamatok a körforgásos gazdaság elveit követik. Ez olyan intézkedéseket foglal magában, mint az erőforrás-hatékonyság, a fenntartható terméktervezés, a zárt ellátási láncok, a jól megtervezett hulladékgazdálkodási koncepció vagy az életciklus-elemzés.

Bár az újrahasznosítás kétségtelenül része a körforgásos gazdaságnak, a körforgásos gazdaság koncepciója ennél sokkal többre terjed ki. Az üzleti modell innovációján keresztül olyan rendszerváltást céloz meg, amely lineáris gazdaságunkat körkörös és fenntartható gazdasági rendszerré alakítja át. Az újrafelhasználás, a javítás és az újrahasznosítás megközelítése minden bizonnyal döntő szerepet játszik a körforgásos gazdaságban.

Az anyagáramlás-elemzés – röviden MFA – megragadja, számszerűsíti és bemutatja az anyagáramlások kölcsönhatását és a folyamatokon keresztül történő változásait. Ország-, régió-, csoport- vagy vállalati szintű összetett kérdésekben egyértelmű eredményeket ad, és segíthet az erőforrások felhasználásának optimalizálásában vagy fenntartható intézkedések meghozatalában a hulladékgazdálkodásban. Életciklus-leltár formájában az MFA kiindulópontja az életciklus-értékelésnek, a PCF meghatározásának vagy a termék EPD-jének elkészítéséhez.

Egy vállalat hulladékgazdálkodásának optimalizálásához először is értékelni kell a meglévő megoldásokat és azok gyakorlati kezelését. Ezt követően a költségoptimalizálás, az alkalmazottak vagy a lakosok elfogadottsága és a környezeti előnyök figyelembevételével lehet megfelelőbb megoldást kidolgozni. Emellett fontos, hogy a helyi megoldásokról átfogó képet kapjunk. Hulladékgazdálkodás tanácsadás szolgáltatásaink segítenek abban, hogy megtalálja a vállalatának megfelelő megoldást.

A kihívások különböző területeken merülnek fel:

Politikai szabályozás:

  • Keretrendszerre van szükség a körforgásos gazdaság egyértelműbbé tételéhez, harmonizálásához és előmozdításához.
  • A körforgásos gazdaság szereplői (vállalatok, tudományos intézmények, nem kormányzati szervezetek stb.) közötti együttműködés hiánya, amelyet szabályozással lehetne elősegíteni.
  • A szabályozóknak holisztikus szemléletet kell alkalmazniuk, amely lehetővé teszi a gazdasági rendszer átalakítását, ahelyett, hogy csak az életciklus végét lezáró intézkedésekre, például a megfelelő hulladékgazdálkodásra összpontosítanának.

Tudatosság és viselkedés:

  • A fogyasztói magatartást és az életmóddal kapcsolatos döntéseket túlnyomórészt a lineáris gondolkodásmód alakítja. Változásra van szükség a viselkedésben és a preferenciákban.
  • Sok esetben a körforgásos gazdaság lehetőségeit és kockázatait nem veszik kellőképpen figyelembe a vállalati stratégiákban vagy döntésekben, mert a téma nem eléggé ismert.

Technológia és szakértelem:

  • A körforgásos gazdasággal kapcsolatos belső szakértelem gyakran gyenge, és a körforgásos intézkedések előnyeit alábecsülik.
  • Beruházásokra van szükség a technológiafejlesztés, a kutatás és az adatgyűjtés terén.
  • Fokozni kell a körforgásos gazdasággal kapcsolatos oktatást, valamint az együttműködést és a tapasztalatcserét.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.