Sikertörténet

Vállalati karbonlábnyom és dekarbonizációs stratégia

Szolgáltatás

Iparág

Reading Time: 2 minutes
alteo

Az ALTEO célja az volt, hogy kiszámítsa a Scope 1,2 és 3 vállalati karbonlábnyomát, amely a dekarbonizációs stratégiájának alapjait teremti meg. 

 

A kihívást elsősorban a vállalat különböző üzletágaiban végzett változatos tevékenységek köre jelentette. A cégen belül és kívül lévő aktivitási adatforrások szintén összetett számítási folyamatokat eredményeztek. Minden üzleti tevékenységükre külön elkészítettük a karbonlábnyomokat. 

Megoldás­unk

A denkstatt Hungary elkészítette a Scope 1,2 és 3 kibocsátási számításokat a GHG Protocol módszertana alapján.  

Mivel ez volt az ALTEO első átfogó lábnyomszámítási projektje, néhány Scope 3 kibocsátási kategória számítása proxy adatokra vagy költség-alapú aktivitási adatokra épült. 

 

Az eredmények alapján az ALTEO kibocsátási struktúráját kielemezve rámutattunk a fő kibocsátási forrásokra és üzleti tevékenységekre, amelyek a vállalati kibocsátásokhoz a legnagyobb mértékben hozzájárulnak.  

 

Egy interaktív workshop során számos dekarbonizációs lehetőséget tekintettünk át a vállalat szakembereivel, figyelembe véve a vállalat üzleti terveit, a forrásokra és kibocsátásokra való ráhatását, valamint a jövőbeli intézkedések kibocsátás-csökkentési potenciálját. 

Ezt követően a vállalat szakértőivel közösen megfogalmaztuk a jövőre értelmezhető kibocsátáscsökkentési stratégia alapjait, fő pilléreit.   

Ügyfél­előny

Az ügyfél átfogó képet kapott a teljes (Scope 1,2 és 3) vállalati üvegházhatású gázkibocsátásairól, valamint egy elemzést készítettünk arról, hogy a különböző üzletágai és tevékenységei milyen mértékben járulnak hozzá a teljes vállalati kibocsátásokhoz.

  

Az ún. hotspot elemzés után lehetett lefektetni dekarbonizációs stratégia alapjait.


A Scope 3 kibocsátások a szektorból és a vállalati tevékenységektől függőena teljes vállalati karbonlábnyom jelentős hányadát tehetik ki. Ezeknek az ún. indirekt kibocsátásoknak a kiszámítása segít a vállalatnak, hogy felismerje, mely tevékenységei, mely kibocsátási források járulnak leginkább hozzá a karbonlábnyomához és segíti elő a dekarbonizációs stratégia alapjainak kialakítását, illetve az üzleti modellek átgondolását.

További kérdés?

Legutóbbi sikertörténetek

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.