Az EPD környezetvédelmi nyilatkozat készítésének menete

Az EPD az angol Environmental Product Declaration, azaz környezeti terméknyilatkozat rövidítése. Az EPD környezetvédelmi nyilatkozat a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) besorolása szerint a III. típusba tartozik, azaz olyan nyilatkozat, amelyet a gyártó ad ki és részletes műszaki leírást tartalmaz a termékről.

 

A környezetvédelmi terméknyilatkozat alapja egy, az adott építőipari termékre vonatkozó életciklus elemzés , amely révén számszerűen meghatározható a termék élettartama során annak környezetre gyakorolt hatása. Az LCA számítás az ISO 14025 és az EN 15804 szabvány szerint történik.

 

Amennyiben a környezeti terméknyilatkozatot a gyártó III. típusú címkeként (nyilatkozatként) közzé szeretné tenni, szükség van a nyilatkozat hitelesítésére is.

Az EPD (Environmental Product Declaration) program operator

Ha egy gyártó EPD-t kíván készíteni és kiadni, első lépésként egy úgynevezett program operatort kell választania. A program operatornak van lehetősége regisztrálni a terméket. A folyamat során a program operator a következő lépéseket teszi:

  • meghatározza a termék esetében figyelembe veendő követelményeket (product category rule – PCR),
  • elvégezteti az elkészült EPD hitelesítését, valamint
  • közzéteszi a saját felületén az EPD-t.

Európán belül számos program operator működik, érdemes körültekintően választani. A költségeken kívül fontos tényező az is, hogy az adott terméket a gyártó melyik piacra szánja. A lenti grafikon szerint 2017-ben a legtöbb EPD még a német piacra készült, többek között ennek is köszönhető, hogy a német IBU az egyik legismertebb program operator.

Az életciklus elemzés (LCA) és az EPD kapcsolata

Az EPD környezetvédelmi nyilatkozat alapját az adott termékre vonatkozó életciklus elemzés (LCA) adja. Ennek elkészítésére érdemes bevonni a területen jártas szakértőt, aki az LCA-n túl az egész EPD elkészítésének folyamatát tudja menedzselni. Az összeférhetetlenség elkerülése céljából a tanácsadó és az elkészült LCA-t hitelesítő szervezet nem lehet ugyanaz a szervezet.

Az LCA felépítését és tartalmi elemeit a kapcsolódó ISO 14040 és ISO 14044 szabványok, az adott termékre vonatkozó PCR határozza meg. 

Az EPD hitelesítése

Az elkészített EPD-t hitelesíttetni szükséges a választott program operatortól függő módon. A hitelesítést követően kerülhet sor az EPD program operator weboldalán történő közzétételre, illetve a gyártó saját célra történő felhasználására. Az EPD 5 évig érvényes.

Az EPD alkalmazása

Leggyakoribb alkalmazása az építőanyag termékkörben tapasztalható, többek között azért is, mert a fenntartható épületminősítő rendszerek (pl: BREEAM) előnyben részesítik, ha az épületbe EPD-vel rendelkező anyagok kerülnek beépítésre. 


Az EPD átfogóan ad információt a termék környezetvédelmi hatásairól, a terméket felhasználó üzleti partnerek tájékoztatására a legalkalmasabb eszköz. Igényes grafikai kivitelezés esetén marketingcélokra is felhasználható értő közönség számára.


Az EY denkstatt teljeskörű támogatást nyújt EPD elkészítésére és a teljes folyamat támogatására. További kérdésével forduljon hozzánk bizalommal!

Szívesen támogatjuk a folyamatok különböző szakaszaiban, és megtaláljuk a vállalatának megfelelő stratégiát!

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.