Dekarbonizáció és klímastratégiák

A klímaváltozás és az egyre növekvő piaci elvárások miatt a gazdasági kockázatok is erősödnek. Azok a vállalatok kerülnek egy lépéssel előrébb, amelyeknél a dekarbonizáció és klímastratégia az üzleti stratégiájuk részét képezi.

Induljon el most a nettó zéró felé!

Tegye meg a megfelelő lépéseket a zéró kibocsátás érdekében, és ösztönözze a fenntartható növekedést.

Mi az a dekarbonizáció?

A dekarbonizációt és a klímastratégiát a szén-dioxid kibocsátás és más üvegházhatású gázok kibocsátásának gyorsabb csökkentésére használják. A dekarbonizációs intézkedések a megújuló energiaforrásokra való átállást sürgetik, és új termékkínálat kialakítását kezdeményezik.

 

Ha a vállalatok javítani akarják fenntarthatósági teljesítményüket vagy fenntarthatóbb üzletet akarnak létrehozni, akkor vállalati klímavédelmi fellépésre van szükség. A dekarbonizáció azonban nemcsak a környezetvédelem egyik alapvető intézkedése, hanem a kockázatok csökkentését is szolgálja. A karbonsemlegesség és a nettó zéró kibocsátás felé vezető folyamat érdekében a következő megközelítést alkalmazzuk.

EY denkstatt dekarbonizációs megközelítése

Miért szükséges a dekarbonizáció cége számára?

A dekarbonizáció és klímastratégia nem csupán lehetőség, hanem abszolút szükségszerűség a szabályozási követelmények teljesítéséhez és a sikeres növekedéshez. A CO2 és más üvegházhatású gázok emberi kibocsátása a klímaváltozás elsődleges mozgatórugója. Ezért a klímaváltozásról szóló Párizsi Megállapodás ambiciózus éghajlati intézkedéseket ír elő az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A klímapolitikai fellépés a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló menetrendben meghatározott 17 SDG – fenntartható fejlődési – cél egyike. A klímaváltozás többszörös kockázatot jelent minden országban, ágazatban és iparágban. Az IPCC-jelentés folyamatosan bizonyítja a globális felmelegedés hatalmas hatásait.
A klímakockázat egyben pénzügyi kockázat.
A dekarbonizáció és a klímastratégiák segítenek a csökkentésében.

Versenyelőnyök és lehetőségek

A dekarbonizáció nem csak a fenntartható üzleti élet fontos eszköze. A zöld gazdaság egyik fő ügye, egyben a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) és az ESG része. Azok a vállalatok, amelyek már elindultak a dekarbonizáció útján, számos előnyt élveznek.

Pénzmegtakarítás

az energia- és karbonadó csökkentett költségei révén.

A klímaváltozásból eredő kockázatok csökkentése

például a reputációs, a pénzügyi vagy a fizikai kockázatok.

Felkészülés a CSRD és a TCFD jelentéstételre

vagy az ügyfelek által előírt jelentéstételi követelményekre (pl. CDP).

Készüljön fel a termék- és folyamatfejlesztéssel kapcsolatos stratégiai döntésekre, illetve a jövőbeli technológiákba vagy új piacokra történő beruházásokra.

Vállalati karbonlábnyom

Ismerje meg a vállalata működése során keletkező kibocsátást
A CCF a vállalat működése és tevékenységei során közvetlenül és közvetve keletkező üvegházhatású gázok teljes mennyiségét írja le. Ideális eszköz a nem hatékony működés felderítésére, a fejlesztési erőfeszítések kommunikálására, a célok meghatározására és a szervezet éghajlati teljesítményének optimalizálására.
További információ

Termék karbonlábnyom (PCF)

Ismerje meg alaposan termékei éghajlatváltozási teljesítményét.
A termék karbonlábnyoma (PCF) kifejezi a termék által az életciklusa során közvetlenül és közvetve okozott üvegházhatású gázok teljes mennyiségét CO2 e-ben. A fejlesztések kiindulópontjaként szolgáló PCF lehetővé teszi a saját lábnyom kiszámítását az elsődleges adatokkal a downstream értékláncban.

Nettó Zéró stratégia

Érje el a nettó zéró GHG-célt az értéklánc mentén, és zöld vállalkozásként részesüljön a pénzügyi előnyökből.
A nettó zéró az ember által okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátás és a meglévő üvegházhatású gázok eltávolítása közötti egyensúly megteremtésének célját jelenti. A nettó zéró stratégia biztosítja a vállalatok számára az ehhez a célhoz való hozzájárulás ütemtervét. Segítünk a lehető legtöbb kibocsátás csökkentésében és a maradékok semlegesítésében!
További információ

TCFD jelentés

Értékelje az éghajlatváltozás veszélyeit, és használja ki a vállalkozásában rejlő lehetőségeket
Az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi információk közzétételével foglalkozó munkacsoport (TCFD) elkötelezett az éghajlatváltozással kapcsolatos információk közzétételének támogatása mellett, javítja a lényeges kockázatok megértését, és lehetővé teszi a piaci szereplők számára a változó éghajlatból eredő lehetőségek és veszélyek értékelését. Szakértőink a legjobb támogatást nyújtják a TCFD jelentési rendszer bevezetéséhez.
További információ

Csökkentse vállalati karbonlábnyomát az EY denkstatt segítségével!

CDP jelentés

Hozzájárulás a klímavédelemhez az éghajlattal kapcsolatos adatok feldolgozásával és rendelkezésre bocsátásával
A Carbon Disclosure Project (CDP) célja, hogy a klímával kapcsolatos adatok feldolgozásával és rendelkezésre bocsátásával pozitívan járuljon hozzá a környezet- és védeleklímamhez. Célunk, hogy a vállalatok strukturált és holisztikus módon foglalkozzanak a fenntarthatósági és klímakihívásokkal. Ezért szívesen támogatjuk vállalatát a CDP klímaváltozással, vízzel, erdővel és ellátási lánccal kapcsolatos programok kezelésében.
További információ

SBTi célmeghatározás

Haladjon a dekarbonizáció útján szilárd tudományos alapokra helyezve, egyértelmű nettó zéró célokkal.
A tudományos alapú célkitűzések megmutatják a szervezeteknek, hogy mennyivel és milyen gyorsan kell csökkenteni az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását, hogy összhangban legyen a Párizsi Megállapodás céljaival az 1.5°C eléréséhez Világszerte több mint ezer szervezet vezet átmenetet a kibocsátáscsökkentési célok kitűzésével. Több százan közülük a Business Ambition for 1,5°C kezdeményezéssel erősítik kötelezettségvállalásukat.
További információ

Energiagazdálkodás és hatékonyság

Vezesse a változást: Nézzen szembe az energiapotenciálokkal, és javítsa az energiahatékonyságot.
Kezelje energiafogyasztását, és lépjen be az energiatakarékossági folyamatba. Kezdje el az ISO50001 és/vagy 14001 szabványok bevezetését, beleértve az adatbázis-alapú szoftvermegoldásokkal támogatott, egyértelmű adatkezelést, a meglévő struktúrákkal és üzleti folyamatokkal összhangban. Szolgáltatásunk magában foglalja az EnMS és az energiahatékonysági auditok (belső) energiaauditjainak támogatását is a nemzeti jogszabályoknak megfelelően és a dekarbonizációs stratégiájával összefüggésben. Kezdje el a KPI-ok megvalósítását, pl. a szabadalmaztatott SmartIndicator-analízisünk segítségével. Ezenkívül a legjobb támogatást nyújtjuk a folyamatos fejlesztésekhez, a mérések számszerűsítéséhez és a változásösztönzéshez.

Megújuló energiaforrások

Kezdje el az átállást, és működtesse vállalkozását megújuló energiaforrásokkal.
Elemezzük a villamos energia és a hő jelenlegi terhelését, hogy műszakilag lehetővé tegyük a megújuló energiaforrások felhasználásának legjobb megoldását, például hőszivattyú-kombinációkkal és hulladékhő-visszanyeréssel.

Szén-dioxid-leválasztás és -tárolás vagy -hasznosítás

Az üvegházhatású gázok légkörből való eltávolításának módja.
A párizsi 1,5°C-os célkitűzés nem érhető el olyan projektekkel, amelyek csak az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentik. Ehelyett a globális felmelegedés elleni küzdelemhez a karbon ipari kipufogógázakból való eltávolítására van szükség. Egyre nagyobb lendületet vesz a karbon-leválasztás és -tárolás/hasznosítás technikai innovációja. A denkstatt aktuális kutatási projektekkel vesz részt a témavezetésben.

Biológiai karbon-eltávolítás

Semlegesítse a fennmaradó üvegházhatású gázok kibocsátásának hatását a szén ökoszisztémákban történő tárolásával.
Támogatjuk ügyfeleinket a biológiai karbon-eltávolítási projektek kidolgozásában vagy értékelésében. Az SBT "nettó zéró célokat" alkalmazó vállalkozások "semlegesíthetik" a fennmaradó kibocsátásokat olyan projektekkel, amelyek például biomasszában vagy ásványi anyagokban való tárolással távolítják el a szenet a légkörből. Nagyobb mennyiség tárolható a talajban, bioszénben vagy fokozott időjárási folyamatok révén.
Szívesen támogatjuk a folyamatok különböző szakaszaiban, és megtaláljuk a vállalatának megfelelő stratégiát!

FAQ

Gyakran ismételt kérdések a dekarbonizációról

A dekarbonizáció magában foglalja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés előtérbe kerülését és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának megfelelő csökkentését.

Azok a vállalatok, amelyeknek sikerül csökkenteniük upstream és downstream kibocsátásaikat (Scope 1, 2, 3 kibocsátás), versenyelőnyre tesznek szert az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrásokra való korai átállás és a testreszabott megoldások révén. Emellett, hozzájárulnak a zöld átmenet alakításához és az EU Green Deal céljainak eléréséhez. A CO2 és más üvegházhatású gázok (ÜHG) emberi kibocsátása a klímaváltozás elsődleges oka és a fenntartható fejlődés az ez elleni fellépéstől függ, ami az ENSZ 2030-as menetrendjének egyik fenntartható fejlődési célja: (Sustainable Development Goals, SDG 13).

A dekarbonizációs erőfeszítéseknek szigorú hierarchiát kell követniük:

  1. Az energiafogyasztás elkerülése,
  2. Az energiafogyasztás csökkentése a hatékonyság növelésével
  3. A fennmaradó energiafogyasztás fedezése megújuló energiaforrásokkal
  4. Az elkerülhetetlen kibocsátások semlegesítése

Az éghajlatváltozás számos kockázatot eredményez minden országban, ágazatban és iparágban. Az IPCC-jelentés folyamatosan bizonyítja a globális felmelegedés hatalmas hatásait. Ezért a klímakockázat már most is pénzügyi kockázatnak számít. A dekarbonizáció vagy a klímastratégiák segítenek ennek csökkentésében.

A nemzeti jogszabályok szigorú kötelezettségeket rónak a vállalatokra az éghajlatváltozás mérséklésére és a Párizsi Megállapodás céljainak teljesítésére. Annak érdekében, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok és 2 Celsius-fok között legyen korlátozva, a követelmények és a karbonadó költségei az elkövetkező években masszívan növekedni fognak. A dekarbonizációs intézkedések azonban minden vállalati részleget és a teljes értékláncot érintik. A dekarbonizáció és a klímastratégiák összetettsége miatt nincs vesztegetni való idő.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.