Fenntartható finanszírozás és EU taxonómia

A fenntartható finanszírozás a befektetési döntések meghozatalakor a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) elveket is figyelembe veszi. A nyomás növekedésével számos vállalat számára létfontosságúvá válik, hogy gazdasági tevékenységüket összehangolják az úgynevezett EU taxonómia célkitűzéseivel.

A zöld befektetések száma növekszik, és ezzel együtt a vállalata esélyei is.

Növelje vállalata fenntarthatósági teljesítményét és lehetőségeit a tőkepiacon. Tegye vállalkozását alkalmassá az EU taxonómia rendeletére, a zöld finanszírozásra és a fenntartható befektetési lehetőségekre.

A fenntartható finanszírozás és annak jelentősége az üzleti életben

A fenntartható finanszírozás a vállalatok számára fontos cselekvési területté fejlődött. Az EU szakpolitikai kontextusában a fenntartható finanszírozás szorosan kapcsolódik az európai zöld megállapodáshoz. A fenntartható fejlődés finanszírozása támogatja a gazdasági növekedést, miközben csökkenti a környezetre nehezedő nyomást. A környezetvédelem mellett a fenntartható finanszírozás definíciója társadalmi és irányítási szempontokat is magában foglal.

A fenntartható növekedés uniós taxonómiája

Az EU taxonómia a gazdasági tevékenységek osztályozási rendszere annak megállapítására, hogy azok mennyire környezetileg fenntarthatóak. Ezért az EU zöld taxonómia néven is ismert. A piaci szereplők, például a pénzintézetek számára a fenntarthatósági keretrendszer nagyban támogatja a fenntartható befektetések legjobb lehetőségeinek meghatározását. Míg a pénzintézetek ügyfelei befektetésekkel (CAPEX-tervek) bővítik taxonómiához igazodó üzletüket az átállás megvalósítása érdekében, addig a pénzintézetek üzleti lehetőségekkel néznek szembe ezen átállási tervek finanszírozása révén. Ezért az EU taxonómia jelentős eszköz a fenntartható növekedés tőkeáramlásokon keresztül történő előmozdítására.

A fenntartható finanszírozás előnyei

A fenntartható finanszírozás hozzájárul az ESG-tényezőkkel kapcsolatos kockázatok átláthatóságához. A fenntartható pénzügyekkel kapcsolatos intézkedések a pénzügyi és vállalati szereplők megfelelő irányítása révén befolyásolhatják az ilyen kockázatok mérséklését. A fenntartható finanszírozás követelményeihez és a kapcsolódó témákhoz való igazodásból származó előnyök tehát sokrétűek:

Átfogó áttekintést kaphat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos lehetőségekről és kockázatokról a vállalata tevékenységei számára.

Válaszokat kaphat a legfontosabb kérdésekre: Mely projektek támogatják üzleti tevékenységem összehangolását az EU taxonómiával? Ki tudom-e használni a fenntartható finanszírozás előnyeit ebben a tekintetben?

Fenntartható vállalkozásként javulhat a hitelbesorolásod - amit a magasabb ESG -besorolás is bizonyít.

Optimalizálja a pénzintézetekkel, befektetőkkel és más érdekelt felekkel folytatott kommunikációját.

Vállalkozásának összehangolása az EU taxonómiai besorolásával – fenntarthatósági szakértőként ezt és még sok mást is kínálunk.

Fenntartható pénzügyi szolgáltatásaink

Holisztikus megközelítést követünk, hogy segítsünk megtalálni a legjobb megoldást. A fenntartható pénzügyek szakértői támogatják a vállalata alaptevékenységében tükröződő valamennyi kérdés kezelésében – a stratégiától az operatív szabályozási követelmények végrehajtásáig.

Az EU taxonómia összehangolása

Tökéletesen illeszkedik a fenntarthatósági teljesítményéhez és a jelentéstételhez.
Az EU taxonómia rendelete határozza meg, hogy mely gazdasági tevékenységek tekinthetők fenntarthatónak. Egyre több vállalkozásnak kell tájékoztatást adnia arról, hogy gazdasági tevékenységei milyen mértékben igazodnak az EU taxonómiához a nem pénzügyi beszámoló részeként. Segítünk megfelelni ezeknek a szabályozási követelményeknek. Eközben arra is rávilágítunk, hogy milyen lehetőségeket kínálunk arra, hogy üzleti tevékenységét fenntarthatóbbá tegye.
További információ

SBTi & PCAF: A finanszírozott kibocsátások értékelése és csökkentése

Mérje és csökkentse portfóliója szénlábnyomát.
A finanszírozott kibocsátások (3.15. hatókör) általában a pénzügyi intézmények szénlábnyomának nagy részét teszik ki. A befektetési portfóliója által okozott kibocsátások csökkentéséhez először ki kell számítani az alapszintet. Segítünk a PCAF-szabvány alkalmazásában, amely lehetővé teszi a finanszírozott kibocsátás mérését. Ennek alapján stratégiákat dolgozunk ki, és tudományosan megalapozott célokat (SBTi) határozunk meg közösen arra vonatkozóan, hogy miként csökkentheti portfóliója szén-dioxid-kibocsátását.
További információ

CDP jelentés

Hozzájárulás a klímavédelemhez az éghajlattal kapcsolatos adatok feldolgozásával és rendelkezésre bocsátásával
A Carbon Disclosure Project (CDP) célja, hogy a klímával kapcsolatos adatok feldolgozásával és rendelkezésre bocsátásával pozitívan járuljon hozzá a környezet- és védeleklímamhez. Célunk, hogy a vállalatok strukturált és holisztikus módon foglalkozzanak a fenntarthatósági és klímakihívásokkal. Ezért szívesen támogatjuk vállalatát a CDP klímaváltozással, vízzel, erdővel és ellátási lánccal kapcsolatos programok kezelésében.
További információ

TCFD jelentés

Értékelje az éghajlatváltozás veszélyeit, és használja ki a vállalkozásában rejlő lehetőségeket
Az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi információk közzétételével foglalkozó munkacsoport (TCFD) elkötelezett az éghajlatváltozással kapcsolatos információk közzétételének támogatása mellett, javítja a lényeges kockázatok megértését, és lehetővé teszi a piaci szereplők számára a változó éghajlatból eredő lehetőségek és veszélyek értékelését. Szakértőink a legjobb támogatást nyújtják a TCFD jelentési rendszer bevezetéséhez.
További információ

Zöld kötvények

A befektetői kör bővítése szempontjából legfontosabb tényezők azonosítása
Új, környezetbarát befektetők vonzása. Növelje a refinanszírozási potenciált a likviditás és a hitelkockázat csökkentése nélkül, és teremtsen további marketingértéket. A zöld kötvények kibocsátásával vagy befektetésével támogatjuk a teljes folyamatban. A fenntartható termékek kiválasztásában való segítségnyújtástól és annak biztosításától, hogy a projekt és/vagy termék megfeleljen az EU taxonómia kritériumainak, egészen a fenntartható finanszírozás kibocsátási keretének kidolgozásáig. Szakértőink nemcsak a zöld kötvény kibocsátása előtt, alatt és után kísérik, hanem biztosítják az ellenőrzést (második fél véleménye) is.

ESG és éghajlati kockázatkezelés

Előzzük meg a jövőt, hogy ne érje meglepetésként az Ön vállalkozását érintő események!
Ami ma ismert, az a jövőben más lehet! Szolgáltatásaink a tényleges és potenciális kockázatok azonosításának, elemzésének, értékelésének, nyomon követésének és az azokra való reagálásnak a teljes spektrumát lefedik. Eszközeink és tapasztalataink alapján tanácsot adunk a felmerülő kihívásokkal kapcsolatban, és segítünk a válaszadásban. Többek között figyelembe vesszük a piaci kockázatokat, az éghajlatváltozásból és a társadalmi változásokból eredő vagyonveszteségeket és -károkat, valamint a közvetlen és közvetett kockázatokat az értéklánc mentén, illetve az egyes üzleti ágazatokban. Kockázatkezelési tevékenységeink fenntartható betekintést nyújtanak a jövőbeli kihívásokba.

ESG minősítések

Váljon vonzóbbá a befektetők számára egy ESG minősítő szolgáltató kiválasztásával
A befektetésekkel járó kockázatok értékelésekor nemcsak a pénzügyi, hanem a vállalat fenntarthatósági teljesítményét is figyelembe kell venni. Az ESG-minősítést nyújtó szolgáltatók azt mérik, hogy egy vállalat mennyire kezeli jól a környezeti, társadalmi és irányítási kihívásokat. Legyen szó ISS-ről, CDP-ről, Ecovadisról vagy MSCI-ről - mindegyiknek megvannak a maga kritériumai, ágazati besorolása és minősítési rendszere. Segítünk megtalálni a célközönségének megfelelő ESG minősítő szolgáltatót, hatékonyan megválaszolni a kérdőíveket, és megszervezni a belső bizonyító dokumentumkutatást, hogy a közelgő ESG-jelentéseihez biztos és gördülékeny folyamatot alakítson ki.

Támogatáskezelés

A környezetvédelmi szempontból releváns finanszírozási eszközök és finanszírozási lehetőségek optimális felhasználásával valósítsa meg projektjeit.
Különösen az energiával és a folyamatokkal kapcsolatos magas CO2 kibocsátást tekintve a vállalata a szén-dioxid-mentesítés kihívásával néz szembe. Az üvegházhatású gázok semlegességéhez vezető úton pénzügyileg is támogatjuk a fenntartható támogatáskezeléssel. A tervezett beruházások személyre szabott támogatási elemzéseivel csökkentjük a költségeit és üzleti kockázatait. Sokéves tapasztalatunk révén nemzetközi ügyfeleink számára fenntartható támogatási lehetőségeket azonosítunk, és támogatást nyújtunk a támogatási projektek benyújtásában és feldolgozásában.
Szívesen támogatjuk a folyamatok különböző szakaszaiban, és megtaláljuk a vállalatának megfelelő stratégiát!

FAQ

Gyakran ismételt kérdések a fenntartható finanszírozásról

Az EU taxonómia rendelete a vállalati fenntartható tevékenységek osztályozási rendszere. A rendszert az európai Green Deal megvalósításának hatalmas mozgatórugójának tekintik, mivel növeli a fenntartható üzleti modellek vonzerejét a pénzügyi piac számára.

Az uniós taxonómia jogilag kötelező érvényű. A pénzintézetek kötelesek nyilvánosságra hozni, hogy az általuk finanszírozott vállalatok tevékenységei milyen mértékben környezetileg fenntarthatóak. A jelenleg a nem pénzügyi közzétételi irányelv (NFRD) hatálya alá tartozó vállalatoknak viszont jelenteniük kell a taxonómiához való igazodás arányát. A jövőben az NFRD helyébe a vállalati fenntarthatósági jelentéstételi irányelv (CSRD) lép, ezért az EU taxonómiának hatálya kibővül.

A fenntartható finanszírozás és a zöld finanszírozás közötti különbség a fókuszban rejlik. A fenntartható pénzügyek a fenntarthatósági témák összességére vonatkoznak. A zöld finanszírozás ezzel szemben olyan környezetvédelmi kérdésekre összpontosít, mint a karbon-kibocsátás, a biodiverzitás vagy a vízszennyezés megelőzése.

A fenntartható finanszírozás számos olyan témát érint, amelyek a fenntartható fejlődéshez, valamint a pénzügyi piac mozgatórugóihoz és szereplőihez kapcsolódnak. Ezért a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos intézkedéseket is tartalmaz pénzügyi szempontból. Az ESG a fenntartható pénzügyi témák részét képezi. Az ESG minősítés arról nyújt információt, hogy egy vállalat milyen jól teljesít a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási területeken.

Először is, a láthatóság növelése érdekében. Különösen a kötvények esetében a hosszú távú orientációjú tőkebefektetőkhöz való hozzáférés növelhető a hitelminősítő intézet katalógusában való megjelenéssel, még inkább egy elsőrendű minősítéssel. Másodszor, egy külső, független, a fióktelep összes ESG-aspektusára kiterjedő minőségi pecsét alátámasztja az egyén fenntarthatósági igényét. Harmadszor, a jó minősítéseket a bankok is elismerik. Az ESG-teljesítmény értékelésében még mindig van egy bizonyos szubjektív tényező, és a jó minősítések segíthetnek abban, hogy a megerősítési torzítást a saját javunkra fordítsuk.

A minősítési keretrendszerrel naprakész, semleges külső meghatározást kapok a „legjobb az osztályban” fogalmáról, amelyhez viszonyíthatom közvetlen vagy közvetett versenytársaimat az egész ágazatban, világszerte. Ez a fenntarthatósági stratégia értékelésének eszközeként szolgál, és hatékony áttekintést ad az erősségekről és gyengeségekről.

Nem triviális feladat a különböző minősítő intézmények, azok célcsoportjainak, módszertani sajátosságainak és a kedvező eredményekhez szükséges információigényüknek a nyomon követése. Tapasztalatunk segít abban, hogy gyors áttekintést kapjon, kiválassza az igényeinek megfelelő minősítő szolgáltatót, és hatékonyan megszervezze a minősítési folyamatot. Ezen túlmenően útmutatást adunk, hogy az értékelési jelentést a lehető legjobban felhasználhassa fenntarthatósági stratégiájának hosszú távú előmozdítása érdekében.

Számos hitelminősítő szolgáltató a nyilvánosan közzétett információkra alapozza értékelését. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, vagy nem jól strukturáltak, és ha a vállalat nem működik együtt, az eredmény rosszabb, mint amilyennek lennie kellene. Az ESG-minősítések nem kizárólag fenntarthatósági teljesítményértékelést végeznek, hanem főként fenntarthatósági menedzsment és átláthatóság értékelést. Így különösen akkor, ha alacsony az átláthatóság vagy hiányoznak a strukturált megközelítések, a minősítés eredménye rossz, még akkor is, ha a színfalak mögött a fenntarthatóság előmozdítása terén vannak eredmények.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.