Iparágak

Büszkék vagyunk, hogy széleskörű szakmai tapasztalatainkat számos iparágban kamatoztathatjuk és ügyfeleink kihívásaira fenntartható megoldásokat nyújtunk.

Feldolgozóipar

Gyakorlatilag minden gyártó cég számára alapvető feladat, hogy alkalmazkodjon a folyamatosan változó üzleti környezethez, gyorsan és kellő megalapozottsággal reagáljon. Beköszöntött a VUCA korszaka, miközben az innováció, a jogi szabályozásnak való megfelelés és a gazdaság dekarbonizációjára irányuló nyomás is hajtja a vállalatokat, akiknek többsége keresi a megoldásokat az alacsony karbonlábnyomú termékekre való átállásban. Több erőfeszítést és erőforrást kell fordítaniuk üzleti tevékenységük fenntartására, és sor kerülhet az üzleti modellek átalakítására is. A befektetők is egyre inkább a fenntartható befektetéseket keresik. Ugyanakkor óvatosan közelítik meg az olyan drága technológiákat, amelyek nem mutatnak egyértelmű megtérülést.

Ahhoz, hogy nyereségesek és rugalmasabbak legyenek a vállalatok, hosszú távú kötelezettségvállalást kell tenniük, figyelembe véve olyan kulcsfontosságú szempontokat, mint:

Élelmiszeripar

Az élelmiszer- és italágazat a világ egyik legrégibb és legsikeresebb ipari szektorainak egyike. A gyártóknak folyamatosan szembesülniük kell a technológiák, a piaci követelmények és a vásárlói szokások változásaival. Emellett, jelentős piaci verseny jellemzi a szektort és a szereplőknek mindig tartaniuk kell a lépést az alábbiak tekintetében:

A gyártóknak számos okból – például az információáramlás felgyorsulása (pl. digitalizáció, átláthatóság és nyomon követhetőség), az állami szabályozások vagy belső célkitűzések (pl. egyes termékösszetevők arányának csökkentése vagy adók bevezetése), illetve a környezetvédelmi problémák (pl. csomagolási problémák és energiafelhasználás) miatt – folyamatosan új megoldásokat, termékeket, sőt akár komplett üzleti modelleket kell kidolgozniuk. Egyszerre több szempontnak kell megfelelniük a megoldásoknak, ami még izgalmasabbá és intenzívebbé teszi a piaci helyzetet.

Mit kínálunk?

Az EY denkstatt már közel három évtizede dolgozik szoros együttműködésben az iparág legnagyobb nemzetközi gyártóival. Az intenzív és sikeres együttműködések keretében napi szinten nyílik alkalmunk bővíteni az ismereteinket. A természeti és társadalmi tőke megértésén alapuló szaktudásunkkal, valamint az iparág és a szorosan kapcsolódó ösztönzők mélyreható ismeretének köszönhetően szinte minden kihíváshoz, illetve bevezetés előtt álló újításhoz kínálunk holisztikus megoldásokat és szakmai segítséget.

Szolgáltatásaink

Kiskereskedelem

A fogyasztók elvárásai és igényei változnak. Amikor eldöntik, hogy hol vásároljanak, egyre inkább olyan kritériumokra figyelnek, mint például:

Ahhoz, hogy a kiskereskedők versenyképesek maradjanak, dolgozniuk kell rugalmasságukon és hitelességükön, új technológiákat kell bevezetniük saját üzleteikben az energiahatékonyság javítása érdekében, és ezzel egyidejűleg testre kell szabniuk a vásárlási élményt. Az értéklánc mentén tett fenntarthatósági erőfeszítések átláthatósága – például a munkakörülmények vagy a karbonkibocsátás tekintetében – alapvető fontosságú. A kiskereskedők szerepe a beszállítók és a fogyasztók között lehetőséget kínál a működési környezet átalakítására.

Pénzügyi szolgáltatások

A pénzügyi szolgáltatási szektor fenntarthatósága kulcsfontosságú stratégiai feladattá vált. Számos megatrend jelentős kihívások elé állítja a pénzintézetek üzleti modelljeit. Ilyen a klímaváltozás, a természeti erőforrások végessége, a növekvő mértékű elvárosiasodás és vándorló népesség, a kiberbűnözés elterjedése, a robotika és a mesterséges intelligencia előretörése vagy a munkaerőpiac átrendeződése. Ennek megfelelően megjelentek új jogszabályi és irányítási rendszerek, ezzel együtt új piaci lehetőségek is. 

 

A környezeti és társadalmi kockázatok rendszeres értékelése erősítheti a pénzintézetek portfólióját a hitelezési és befektetési tevékenységek tekintetében. A fenntarthatósággal kapcsolatos új innovatív termékfejlesztési lehetőségek megragadása arra ösztönzi a pénzintézeteket, hogy ki tudjanak emelkedni a versenytársaik közül, reputációt növeljenek legfontosabb érintettjeik körében, és új tőkeforrásokat tudjanak mozgósítani. A környezeti és társadalmi lehetőségek és kockázatok együttes kezelésével a pénzintézetek fokozhatják működésük átláthatóságát és tartós értéket teremthetnek a vállalkozások számára.

Mit kínálunk?

Szolgáltatásaink

Telekommunikáció

Manapság a kommunikáció és az információforgalom mindennapi életünk szerves részét képezi. Az állandó online kapcsolat már nem pusztán egy kommunikációs lehetőség: segítségével tanulhatunk, megkaphatunk másként nem elérhető szolgáltatásokat és versenyelőnyhöz juthatunk. A telekommunikációs szektor ezért jelentős közvetett hatással van társadalmunk és gazdaságunk fenntarthatóságára. Ennek eredményeként, napjainkra számos érdekcsoport fogalmaz meg jelentős elvárásokat a telekommunikációs szektor vállalataival szemben, akik az értékesített eszközök révén jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátásért és erőforrás-felhasználásért is felelősek. A gyakorlatban alkalmazott üzleti modell – miszerint a mobilkészülékeket az ügyfelek szerződésmegújításáért ajándékba adják – megakadályozza a fenntarthatóság érvényesítését, ezért a vállalati és fenntarthatósági stratégiák átfogó megváltoztatására van szükség.

 

Az ingadozó energiaárak környezetében a megújuló energiába való beruházás fenntartható üzleti működést és a költségmegtakarítás szempontjából potenciális nyereséget jelenthet. A fenntartható energiagazdálkodás gondos tervezést és átláthatóságot igényel. Mindemellett, a telekommunikációs cégek érdekében áll, hogy értelmezzék és sikeresen kezeljék kapcsolataikat a különböző érdekcsoportokkal mivel – jelentős befolyásuk révén – a fenntarthatóság katalizátorainak is tekinthetők. Az iparág nagyvállalatai intelligens megoldásokat biztosítanak más iparágak képviselőinek, és számos nemzetközi fenntarthatósági célkitűzés megvalósításában tölthetnek be partneri szerepet. Ezért is fontos, hogy a telekommunikációs vállalatok gyorsan felismerjék más iparágak fenntarthatósági problémáit, és ez alapján dolgozzanak ki megoldási lehetőségeket.

Szolgáltatásaink

Ingatlanszektor

A gyors elvárosiasodás és globalizáció, a változó demográfia és piaci dinamika, a klímaváltozás hatásai és szabályozása, valamint a technológiai és társadalmi innováció teljesen átformálják az ingatlanszektort, ami rendkívüli kihívások elé állítja a fejlesztőket, a befektetőket és más érdekelt feleket. Az épületek az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyharmadáért felelnek, ezért nem meglepő, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik az építőipar résztvevőire, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat, és együttműködjenek az önkormányzatokkal, tervezőkkel és az állampolgárokkal egy intelligens, élhető és fenntartható város kialakítása érdekében.

 

Mindemellett, a befektetők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ingatlan portfóliók környezeti (pl. GRESB, WELL…), társadalmi és irányítási (ESG) teljesítőképességére, hosszú távú költségcsökkentést és értékteremtést céloznak meg. Egyre nagyobb az igény fenntarthatósági és elkötelezettségi stratégiák kialakítására, valamint a portfóliók optimalizálására és felügyeletére. A tudományosan megalapozott, nettó nullára vonatkozó célkitűzések és intézkedések vállalati vagy portfóliószintű kidolgozása szükségszerűvé válik, és az ESG-adatokra irányuló erős figyelem arra ösztönzi a vállalatokat, hogy a következő területeken cselekedjenek:

Mit kínálunk?

Szolgáltatásaink

A különböző ágazatokban számos ügyféllel szerzett tapasztalatainknak köszönhetően tudjuk,

hogyan kezeljük az igényeik és kihívásaik összetettségét, és ennek megfelelően nyújtunk támogatást.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.