Fenntarthatósági elemzés

Az EY denkstatt támogatása egész vállalatok, de egyes termékek és szolgáltatások környezeti vizsgálatára is kiterjed. Ha vállalata a fenntarthatóbb termelés lehetőségeit szeretné beazonosítani, vagy az érdekeltek felé kívánja kommunikálni teljesítményét – a fenntarthatósági elemzés az ESG-menedzsment elengedhetetlen feltétele.

Teljes áttekintés a vállalata jelenlegi állapotáról

Mérje fel a megvalósítható fenntarthatósági intézkedések lehetőségeit.

Mi az a fenntarthatósági elemzés?

A fenntarthatósági elemzés egy vállalat, termék vagy szolgáltatás környezeti, társadalmi és gazdasági teljesítményét becsüli meg, és értékeli a természetre, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt hatását. Ebben az esetben az elemzés három pillérre, vagyis a környezeti életciklus-elemzésre (LCA), a társadalmi életciklus-elemzésre (SLCA) és az életciklus-költségszámításra (LCC) vonatkozik. A cél és a hatókör meghatározásától, valamint a rendszer határaitól függ, hogy melyik módszert válasszuk, vagy hogy a módszerek kombinált alkalmazásának van-e értelme a hatásvizsgálathoz.

Miért érdemes felmérni a környezeti hatást?

Az ESG (környezeti, társadalmi és kormányzási) teljesítmény javítását segítik a hatásvizsgálat eredményei. A termék életciklusa vagy üzleti tevékenysége kritikus pontjainak azonosításával a vállalat meghatározhatja a folyamatok optimalizálására, a kibocsátás csökkentésére vagy a környezetbarát tervezésre irányuló intézkedéseket, ezáltal a fenntarthatóbb üzleti gyakorlatok felé veheti az irányt. Emellett a fenntarthatósági elemzés fontos információkkal szolgál az ESG-jelentéshez és az érdekelt felekkel való kommunikációhoz.

Milyen előnyöket jelent a vállalkozása számára?

Fenntarthatósági elemzési szolgáltatásaink

Életciklus-elemzés (LCA)

Határozza meg terméke környezeti hatásait, valamint a javítási lehetőségeket.
Az LCA azonosítja a termék által a teljes életciklusa során közvetlenül és közvetve okozott összes környezeti hatást, és ezeket olyan hatáskategóriákban fejezi ki, mint az éghajlatváltozás, az eutrofizációs potenciál vagy az emberi toxicitás. Ebben a tekintetben az LCA túlmutat a karbonlábnyomon, és holisztikusabb hatáselemzésként szolgál.
További információ

Vállalati karbonlábnyom

Ismerje meg a vállalata működése során keletkező kibocsátást
A CCF a vállalat működése és tevékenységei során közvetlenül és közvetve keletkező üvegházhatású gázok teljes mennyiségét írja le. Ideális eszköz a nem hatékony működés felderítésére, a fejlesztési erőfeszítések kommunikálására, a célok meghatározására és a szervezet éghajlati teljesítményének optimalizálására.
További információ

Termékéletciklus-elemzések:
PEF, PCF, EPD

Cél a fenntartható termékek kialakítása egyéb specifikus elemzésekkel a különböző termékfázisok során.
Az életciklus-elemzés módszere alapján egy termék életciklusára vonatkozóan több, részletesebb elemzés áll rendelkezésre:

- A PCF (termék karbonlábnyom) csak a termék éghajlatváltozásra gyakorolt hatását értékeli.

- Az EPD (környezeti terméknyilatkozat) és a PEF (termék környezeti lábnyoma) módszerek az irányelvek tekintetében pontosabbak, és további szabályokat követnek az összehasonlítható eredmények érdekében.
További információ

Vízlábnyom

Számítsa ki a termék gyártása és szállítása során felhasznált víz mennyiségét.
Egy termék vízlábnyoma a termék előállításához a teljes ellátási lánc során felhasznált édesvíz mennyisége. A vízfogyasztás mennyiségét (párolgás vagy a termékbe való beépülés) forrásonként, a szennyezett mennyiséget pedig a szennyezés típusa szerint mutatja. Ha többet szeretne megtudni a vízzel kapcsolatos szolgáltatásainkról, itt találja a következőket.
További információ
Szívesen támogatjuk a folyamatok különböző szakaszaiban, és megtaláljuk a vállalatának megfelelő stratégiát!

FAQ

Gyakran ismételt kérdések a fenntarthatósági elemzésről

A fenntarthatósági elemzés egy vállalat, termék vagy szolgáltatás fenntarthatósági teljesítményének átvilágítására szolgál. Elemzi azokat a környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokat, amelyeket egy vállalat az összes üzleti tevékenysége során okozhat. Egy termék esetében a teljes életciklust és a termék különböző szakaszainak környezeti hatásait értékelik. A karbonlábnyomtól eltérően nem csak a kibocsátásokat veszik figyelembe, hanem más tényezőket is, mint például a szennyezés minden fajtáját, az erőforrás-fogyasztást vagy a hulladékot.

A fenntarthatósági teljesítmény elemzésére különböző módszerek léteznek. Az, hogy melyik módszert választjuk, attól függ, hogy egy egész vállalatot vagy egy terméket elemzünk-e, valamint más tényezőktől. Az eszközök közé tartozik például az életciklus-elemzés (LCA), a karbonlábnyom, a vízlábnyom, a termék környezeti lábnyoma (PEF) vagy a környezeti terméknyilatkozat (EPD).

A termék karbonlábnyomával összehasonlítva az LCA egy holisztikusabb ökológiai átvilágítás, amely a termék különböző szakaszainak számos környezeti hatását veszi figyelembe. A karbonlábnyom kiszámítja a termék kibocsátását, és csak az éghajlatváltozás szempontjából értékeli a termék teljesítményét. Az LCA számos ökológiai hatást, például az óceánok elsavasodását, az emberi toxicitást vagy a földhasználatot veszi figyelembe.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.