SCM – Fenntarthatóság az ellátási lánc irányításán keresztül

A fenntarthatóság és az elszámoltathatóság túlmutat a vállalat közvetlen környezetén: a beszállítói lánc kezelése is a vállalati felelősségvállalás része.

Vizsgálja meg a beszállítói lánc fenntarthatóságát

A beszerzés és az ellátási lánc fenntartható irányítása egyre kiemeltebb helyen szerepel az üzletvitelben. Ezért is fontos a jelenlegi és az előrelátható társadalmi és környezeti hatásokkal foglalkozni, akkor is, ha ezek nem a vállalat közvetlen környezetében zajlanak.

Mi az ellátási lánc menedzsment?

Az ellátási lánc irányítása magában foglalja az áruk és szolgáltatások kezelését a nyersanyagoktól a késztermékekig, különböző folyamatokon keresztül. A globalizáció miatt keresik az ellátási lánc megoldásait, de alapos körbejárást igényelnek.

 

A növekvő szabályozási követelmények – mint pl. a CSDDD, a német Ellátási Lánc átvilágítási törvény vagy az Erdőirtásmentes Termékekről Szóló Rendelet (EUDR), arra kérik a vállalatokat, hogy nézzenek túl a határaikon. Az üvegházhatású gázok kibocsátását, az erdőirtást, az emberi jogokat és a fenntarthatóság egyéb szempontjait is figyelembe kell venni a fenntartható ellátási láncban. A kockázatelemzés először arról nyújt információt, hogy mely kockázatok különösen szembetűnőek. A megfelelő intézkedések meghatározása lehetővé teszi ezen kockázatok kezelését.

 

Az EY denkstatt fenntarthatósági ellátási láncra vonatkozó tanácsadási szolgáltatásai segítenek azonosítani és kezelni az ellátási lánc rejtett kockázatait.

Vállalkozása nagy hasznát veheti a fenntartható ellátási lánc irányításban

A fenntartható beszerzés és az ellátási lánc irányítás központi szerepet játszik a vállalati társadalmi felelősségvállalási, azaz CSR célok vállalaton belüli beágyazásában. Kétségtelen, hogy a fenntartható beszerzés és az ellátási lánc menedzsment számos okból kifolyólag kulcsfontosságú az ESG-ben is.

 • Profitáljon az átlátható ellátási láncból és a költségellenőrzésből. Azonosítsa és kezelje a beszerzésén alapuló kockázatait, mielőtt azok bekövetkeznének.
 • Kezdeményezze időben a szükséges intézkedéseket, hogy eleget tegyen az átvilágítási kötelezettségének és a szabályozási követelményeknek, pl. a CSDDD, a német Ellátási Lánc vagy az EUDR vonatkozásában.
 • Növelje vállalata fenntarthatósági teljesítményét az igényeihez igazított beszerzési stratégiával, például a beszállítói lánc Scope 3-ba tartozó kibocsátások csökkentése érdekében.
 • A megfelelő partnerek, folyamatok és termékek kiválasztásával teremtse meg a fenntarthatóságot az értéklánc mentén. Ez támogatja az ESG-jelentések elkészítésében is.

Élenjáró példaként jelentősen hozzájárul és befolyásolja vállalata és számos beszállító működésének értékteremtő folyamatait.

Jót tesz a környezetnek, a társadalomnak és a vállalati hírnevének.

Növelje a fenntarthatóságot az ellátási lánc irányítását támogató szolgáltatásainkkal

A fenntarthatóság és a klímamenedzsment területén szerzett sokéves tapasztalatunk alapján felismerjük a döntő kiindulópontokat. Ezek segítségével beazonosítjuk és stratégiailag kiterjesztjük ügyfeleink fenntarthatósági lehetőségeit, együttműködve a beszállítóikkal és üzleti partnereivel.

Fenntartható beszerzési stratégia

Hozza összhangba ellátási láncát a fenntarthatósági stratégiájával
A fenntartható beszerzési stratégia jelentősen hozzájárulhat a vállalat fenntarthatósági stratégiájához és a felelős beszerzési gyakorlatot ösztönzi. Ezen túlmenően megvalósítja vállalata általános fenntarthatósági stratégiáját, kifejezetten a beszerzési vagy ellátási lánc menedzsment részleg számára. A kockázatelemzés és lényegességi elemzés eredményei a stratégia kidolgozásának kiindulópontjaként szolgálnak. Felmérjük a vállalat igényeit és a kapcsolódó fenntarthatósági lehetőségeket, és kidolgozzuk az egyéni küldetésnyilatkozatot a fenntartható beszerzésre vonatkozóan. Ez tartalmazza az alapvető cselekvési területeket, központi témákat és stratégiai célkitűzéseket, amelyeket kulcsszámok, intézkedések és egy ütemterv segítségével konkretizálunk.

Ellátási lánc kockázatelemzés

Ellátási lánc átvilágítása: A beszerzéssel kapcsolatos társadalmi és környezeti kockázatok mérséklése
A nemzetközi hálózatok, valamint a globális beszerzési és értékesítési piacok komplex folyamatokat és az átláthatóság hiányát eredményezik. A nemzetközileg elismert emberi jogok és a környezetvédelem nem megfelelő érvényesítése gyakran ennek következménye, és elkerülhető kockázatot jelent a vállalatok számára. Célunk, hogy segítsünk biztosítani a beszállítói struktúra átláthatóságát. Ennek során figyelembe vesszük mind az országspecifikus, mind a kategóriaspecifikus kockázatokat. Hatékony megelőző és enyhítő intézkedéseket dolgozunk ki, és támogatjuk a megvalósításban. Továbbá segítünk a megfelelő irányítási struktúrák és rendszerek, dokumentáció és jelentéstétel kialakításában.

Fenntartható beszállítói menedzsment

Dolgozzon olyan beszállítókkal és folyamatokkal, amelyek megfelelnek fenntarthatósági céljainak.
A beszállítókkal való hatékony együttműködés döntő fontosságú a fenntartható értékláncok kialakításában, például az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából, mivel jelentős részük a termelési lánc elején és végén található ellátási láncban (Scope 3). Csak a beszállítókkal való együttműködéssel lehet megvalósítani a fejlesztési potenciált. Segítünk vállalatának abban, hogy a fenntarthatósági szempontok beépüljenek a beszállítói menedzsment folyamatokba, például a beszállítók kiválasztása, értékelése és fejlesztése, a kockázatkezelés, az auditok és a képzés során. Ezen folyamatok optimalizálása érdekében segítünk a megfelelő rendszermegoldások kiválasztásában is.

Beszállítói elkötelezettség a dekarbonizáció és a körforgásos gazdaság terén

Javítsa a fenntarthatósági teljesítményt a vállalaton belül és az ellátási láncban.
Segítünk a beszerzési csapatnak a jelentős fenntarthatósági kérdésekkel - például a klímavédelemmel vagy a körforgásos gazdasággal - kapcsolatos kulcsfontosságú kategóriák azonosításában. Ezeket a kategóriákat a fenntarthatósági stratégiája, a fenntartható beszerzési stratégiája, a kockázat- és hotspot-elemzés, az üvegházhatású gázok mérlege vagy az életciklus-elemzések segítségével lehet meghatározni.
Szívesen támogatjuk a folyamatok különböző szakaszaiban, és megtaláljuk a vállalatának megfelelő stratégiát!

FAQ

Gyakran ismételt kérdések az ellátási lánc irányításról

Az ellátási lánc irányítása a termékek és szolgáltatások előállításában és szállításában részt vevő tevékenységek koordinálását és adminisztrációját foglalja magában, a nyersanyagok beszerzésétől kezdve a végső szállításig. A nemzetközi ellátási lánc menedzsment kifejezés kifejezetten az áruk, információk és pénzügyi tranzakciók határokon átnyúló áramlásának irányítására és javítására utal. Ez megköveteli a különböző országok, kultúrák, törvények és szabályozások okozta komplexitás átfogó megértését, valamint a globális ellátási lánc hálózatában részt vevő valamennyi féllel való hatékony koordinációt.

A fenntartható ellátási lánc irányítás azért fontos, mert döntő szerepet játszik az üzleti működések során:

 1. Költségmegtakarítás: A megfelelő fenntartható ellátási lánc menedzsment segíthet a költségek minimalizálásában a racionalizált folyamatok és a hulladékcsökkentés révén.
 2. Javított hatékonyság: Segít a szervezeteknek az ellátási lánc működési teljesítményének növelésében, ami gyorsabb szállítási időt és nagyobb ügyfél-elégedettséget eredményez.
 3. Jobb kockázatkezelés: A fenntartható ellátási lánc menedzsment segít a szervezeteknek felismerni és kezelni a lehetséges kockázatokat az ellátási láncban, minimalizálva a zavarok hatását és biztosítva az üzleti stabilitást.
 4. Versenyelőny: A vállalatok az ellátási lánc optimalizálásával versenyelőnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben, és hatékonyabban reagálhatnak a piaci igényekre.
 5. Fenntarthatóság: A környezetbarát gyakorlatok, a hulladékcsökkentés vagy az emberi jogok előmozdítása révén támogatja a fenntarthatóbb ellátási láncok kialakítását. Ez a vállalat hírneve szempontjából is hasznos.

Összefoglalva, a fenntartható ellátási lánc menedzsment létfontosságú a szervezetek számára az ügyfelek igényeinek kielégítéséhez, a nyereségesség növeléséhez, valamint az üzleti tevékenységek felelős és fenntartható megközelítésének fenntartásához.

Az ellátási lánc menedzsment számos kulcsfontosságú elemet foglal magában, többek között az erőforrás-menedzsmentet, a globális ellátási lánc koordinációját, az ellátási lánc elemzését, a beszállítói menedzsmentet és a jól megtervezett ellátási lánc hálózatot:

 1. Erőforrás-gazdálkodás: Az erőforrások – beleértve az anyagokat, a munkaerőt és a technológiát – hatékony felhasználása az ellátási lánc menedzsment kritikus szempontja.
 2. Globális ellátási lánc koordináció: Az ellátási lánc különböző országok és régiók közötti koordinációja elengedhetetlen a mai globális üzleti környezetben és beszerzési stratégiában.
 3. Ellátási láncelemzés: Az adatok és elemzések használata az ellátási lánc teljesítményének megértése és optimalizálása miatt egyre fontosabbá válik.
 4. Beszállítói menedzsment: A hatékony beszállítói menedzsment segít a szervezetnek biztosítani az áruk és szolgáltatások minőségét és időben történő szállítását.
 5. Ellátási lánc hálózat: Az áruk és információk zökkenőmentes áramlásának biztosításához elengedhetetlen a jól megtervezett beszállítói hálózat.
 6. Lényegességi elemzés: Egyre fontosabbá válik a lényegességi elemzés elvégzése a szervezet fenntartható működése szempontjából az ellátási lánc tevékenységeinek a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatásának megértése érdekében.

Ezen elemek figyelembevételével a szervezet biztosíthatja ellátási lánca hatékony és eredményes irányítását.

A fenntartható ellátási lánc kockázatkezelés az ellátási lánc folyamatainak fenntarthatóságát és folyamatosságát szolgáló kockázatok azonosítása, értékelése és ellenőrzése. Olyan tevékenységeket foglal magában, mint az ellátási lánc kockázatértékelésének elvégzése a potenciális kockázatok azonosítása érdekében, a kockázatkezelési intézkedések végrehajtása, a felelős beszerzési gyakorlatok révén a felelős beszerzés előmozdítása, valamint az ellátási lánc fenntarthatóságának nyomon követése és jelentése a fenntarthatósági jelentéseken keresztül. Az ellátási lánc kockázatkezelésének célja a zavarok minimalizálása, az ellátási lánc rugalmasságának növelése és az ellátási lánc általános teljesítményének javítása.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.