SBTi – Tudományos alapú célkitűzés

A Tudományalapú célok (SBTi) kezdeményezése a kibocsátáscsökkentés irányába tereli a vállalatot. Az SBTi célkitűzéseinek meghatározásával vállalata hasznot húzhat jövőbeli életképességéből, és csökkentheti a klímaváltozásra gyakorolt negatív üzleti hatását.

Tudományos ismereteken alapuló klímavédelmi intézkedések

Támogatjuk vállalatát a dekarbonizációs törekvésekben és a tudományos alapú célok kitűzésében.

Mi az a tudományosan alapú célkitűzések kezdeményezése SBTi?

A tudományalapú célok kezdeményezése (SBTi) a CDP, a WRI, az ENSZ Globális Megállapodás és a WWF közötti partnerség, amelynek célja a vállalati kibocsátáscsökkentési célok meghatározása. Ezek a kibocsátási célok összhangban vannak a sokat hangoztatott 1,5 Celsius-fokos párizsi megállapodással.

A tudományos alapú célok fontos részét képezik a vállalata klímaváltozási vagy nettó zéró stratégiának – iparágtól vagy ágazattól függetlenül. Az elmúlt évek során az SBTi számos iránymutatást adott arról, hogyan lehet a klímavédelmi intézkedéseket a nettó zéró eléréséhez igazítani, valamint speciális kritériumokat határozott meg pénzügyi intézetek és más ágazatok számára. Számos szabványt közzétettek, köztük az erdészeti, földhasználati és mezőgazdasági (FLAG) szabványt, más ágazatspecifikus útmutatókat, valamint nettó zéró iránymutatásokat. További iránymutatások kidolgozása folyamatban van.

Miért fontosak a tudományos alapú célkitűzések az üzleti élet számára?

A Science Based Target kezdeményezés különböző iránymutatásokat nyújt arra vonatkozóan, hogyan csökkentheti lépésről lépésre a Scope 1, 2, 3 hatókörébe tartozó kibocsátásokat. A tudományos alapú célok a következők miatt fontosak vállalkozása számára:

A tudományos alapú célkitűzéseknek van egy monetáris összetevője. Egyrészt az emelkedő CO2 árak egyre nagyobb nyomás alá helyezik a vállalatokat. Másrészt a klímakockázatok pénzügyi kockázatoknak minősülnek. Ha az éghajlatváltozás nem mérséklődik, a kockázatok növekednek. A nettó zéró célkitűzés nemcsak a környezetünk szempontjából fontos, hanem üzleti szempontból is szükséges.

Az EU az EU Green Deal keretében 2050-re nettó zéróra törekszik. Ennek eredményeképpen a dekarbonizációt és a klímapolitikai intézkedéseket egyre több szabályozási keretrendszer és szakpolitikai döntés, például az EU taxonómia vagy a CSRD követeli meg. Ezértis kell tényként kezelni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállást, amelyet nemcsak a 2015-ös párizsi megállapodás 195 aláírója jelez, hanem világszerte exponenciálisan növekvő számú vállalat is.

Az SBTi olyan szabványokat határoz meg, amelyeket minden iparág és minden méretű szervezet elfogad. Az SBTi terjedő népszerűségének másik oka a beszállítók és ügyfeleik növekvő követelményei. Megfigyelhető, hogy a tudományos alapú célkitűzésekkel kapcsolatos nyomás az értéklánc mentén továbbadódik. 

Az SBTi-konform kibocsátási cél számos vállalati fenntarthatósági stratégiában megtalálható. A világ legnagyobb vállalatai közül több mint 300, gyakorlatilag az összes főbb iparágban, jelenleg is az SBTi küldetése szerint cselekszik. A tudományos alapú célkitűzések jelzik a vállalat elkötelezettségét a klímavédelmi intézkedések iránt, és azt a felelősséget, amelyet vállal az üzleti tevékenységei által okozott kibocsátások csökkentésében. Mivel a vállalatok fokozzák elkötelezettségüket és együttműködésüket a beszállítói láncukkal, az érvényesített kibocsátási célok erős jelzést jelentenek a beszállítók és az ügyfelek számára.

A vállalatok fenntarthatóságát nem csak a beszállítók vizsgálják egyre kritikusabban. A különböző érdekelt felek nyomást gyakorolnak a vállalatokra – különösen a karbon-kibocsátásukkal és a CO2 csökkentésére irányuló törekvéseikkel kapcsolatban. A tudományos megközelítések bizonyítják fenntarthatósági teljesítményét. Azzal, hogy cége elköteleződik és hitelesített, tudományos alapú célokat dolgoz ki, zöld vállalatként és az alacsony karbon-kibocsátású gazdaságra való áttérés vezetőjeként pozícionálja magát.

Az SBTi módszertan a fenntartható üzleti modellek fontos eszköze. A Science Based Targets kezdeményezés iránymutatásai segítik a vállalatot abban, hogy szisztematikusan haladjon a nettó zéró kibocsátás felé. Így a dekarbonizációs stratégia és a klímavédelmi intézkedések mérésének lényeges része lehet. Könnyebb korán kezdeni, mint felzárkózni. Könnyebb korán kezdeni, mint felzárkózni.

Az EY denkstatt szintén csatlakozott a Science Based Targets (STBi) kezdeményezéshez, és kidolgoztuk saját tudományos alapú célkitűzéseinket.

Itt olvashat többet az EY denkstatt SBTi elkötelezettségéről

SBTi és dekarbonizációs szakértőink segítenek a csökkentési célok kidolgozásának és benyújtásának gyakorlati alkalmazásában.

Kibocsátáscsökkentési célérték megállapítása

Az SBTi eszközöket és számos útmutató dokumentumot biztosít arra vonatkozóan, hogy miként dolgozhatja ki és nyújthatja be célkitűzéseit. Ez magában foglalja a célok kidolgozásakor betartandó kritériumokra és a figyelembe veendő szempontokra vonatkozó információkat. A benyújtást követően e célok validálása az SBTi feladata, amely kritikai felülvizsgálatot végez. Ha vállalata ambícióit és céljait elfogadhatónak ítélik, a céljaival és ambíciószintjével együtt felkerül az SBTi honlapjára az összes többi olyan vállalattal együtt, amelyek elkötelezték magukat vagy már jóváhagyott célokat számolnak el. A lehetőségek teljes körű kiaknázása érdekében javasoljuk, hogy az SBTi iránymutatásaihoz igazodó, tudományos alapú célok kidolgozásakor szisztematikus megközelítést alkalmazzon.

Csatlakozzon az SBTi mozgalomhoz, és nagyszerű társaságban lesz.

Az SBTi szolgáltatásaink

Az EY denkstatt szakértői támogatják – az igényeinek megfelelően és a dekarbonizációs stratégiával összhangban. Az alábbi szolgáltatásokkal segítjük cége klímavédelmi tevékenységét az SBTi kritériumaihoz igazítani

SBTi előkészítés és döntéshozatal:

Nem egyértelmű a döntéshozatal? Coachinggal és egyéni képzéssel támogatjuk, hogy eldönthesse, érdemes-e tudományos alapú célt kitűzni vállalata számára.

Az SBTi-vel összehangolt klímastratégia:

Tanácsadóink a tudományos alapú célmeghatározásra, kidolgozásra és a dekarbonizációs stratégiák javítására szakosodtak. A vállalati klímastratégia egyik elemeként a beágyazott célértékek kidolgozásában, benyújtásában és a validálás során történő érdekérvényesítésben segítünk. Ezzel összehangoljuk a kívánt eredményt az elérhető és tervezett csökkentésekkel.

Önálló támogatás az SBTi számára:

Természetesen klímastratégia kidolgozása nélkül is nyújtunk támogatást. Ez magában foglalja a tudományos alapú célkitűzések kidolgozását, a beküldés során nyújtott támogatást és a validálás során végzett érdekérvényesítést. Ez a szolgáltatás akkor alkalmazható, ha cége már rendelkezik egy mélyreható klímastratégiával, amelyet az SBTi-hez való csatlakozással szeretne bővíteni.

Általában a tudományos alapú célkitűzések a klímastratégia egyik eleme csak. Ezért bátorítjuk a vállalatokat, az ESG-menedzsereket és a fenntarthatósági csapatokat, hogy olyan klímastratégiákat dolgozzanak ki, amelyekben a vállalati karbonlábnyom kiszámítása és a kibocsátáscsökkentési intézkedések definiálása mellett tudományos alapú célkitűzéseket is megfogalmaznak.

Tudjon meg most többet arról, hogy az EY denkstattnál hogyan tudunk segíteni a klímastratégiájában.

FAQ

Gyakran ismételt kérdések az SBTi-ről

Az SBTi a Science Based Target Initiative rövidítése. Több szervezet összeállt, és iránymutatásokat dolgozott ki annak érdekében, hogy segítse a vállalatokat az üvegházhatású gázok kibocsátásának tudományos alapokon nyugvó csökkentésében.

Az SBTi-iránymutatások segítenek a vállalatoknak a Párizsi Megállapodás céljaival összhangban csökkenteni a kibocsátást. Ily módon a tudományos alapú célkitűzések célja, hogy hozzájáruljanak a globális felmelegedési átlag két fokos határérték alatti állapothoz.

A tudományos alapú célkitűzések nem kötelezőek, de erősen ajánlottak, mivel segítenek a vállalatnak pénzt megtakarítani, növelni a versenyképességet és vonzóbbá válni a befektetők és más érdekelt felek számára.

A tudományos alapú célkitűzések nemcsak a környezetre vannak pozitív hatással, hanem jelentősen növelhetik vállalata versenyképességét és hírnevét is. Növelhetik ellenálló képességét a közelgő szabályozásokkal szemben, és követhetik a konkrét kibocsátási célértékekre vonatkozó kötelezettségvállalást.

Minden vállalatnak egy többlépcsős folyamaton kell keresztülmennie, hogy tudományos alapokon nyugvó célértékekkel rendelkezzen, amelyeket az SBTi validál.

A GHG Protocollal (üvegházhatású gázokról szóló irányelv) összhangban lévő vállalati karbonlábnyom a tudományos alapú célkitűzések előfeltétele. Ez magában foglalja az összes Scope kategória kiszámítását és a leányvállalatok és egyéb szervezeti egység. figyelembevételét.

A vállalati karbonlábnyomot minden évben nyilvánosan hozzáférhetővé kell tenni, és a vállalatnak közölnie kell a tudományos alapú célértéket.

Az SBTi már kidolgozott és folyamatosan fejleszt további útmutató dokumentumokat és kritériumokat a különböző ágazatok számára. Ilyen például a pénzügyi intézetekre vonatkozó szabvány vagy a FLAG szabvány.

Jelenleg a szabvány nem von maga után semmilyen következményt. Mindazonáltal, a kezdeményezés már dolgozik egy mérési, jelentéstételi és ellenőrzési szabványon, amelyet a tervek szerint 2024-ben tesznek közzé.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.