Zöldépület – koncepciók és tanúsítványok

A zöldépületet gyakran a fenntartható építéssel hozzák összefüggésbe, amelyet a zöldépület tanúsítványa igazol. Ennél azonban sokkal többről van szó. Az ingatlanfejlesztőket, tulajdonosokat és befektetőket egyre nagyobb nyomás alá helyezik a szabályozó hatóságok, a bérlők, a pénzügyi piacok és az önkormányzatok a fenntartható, zöldépületek fejlesztése és a meglévő épületállomány korszerűsítése miatt.

Ismerje meg a zöldépületek tanúsítása és a kapcsolódó szolgáltatások terén szerzett tapasztalatainkat

Kezelje holisztikusan épületei környzeti hatását: a BREEAM és LEED tanúsítástól a dekarbonizáció, a biodiverzitás vagy az energia- és hulladékstratégiákig. Mindezen területek szakértői vagyunk.

Mi a zöldépület és a fenntartható építészet?

A zöldépület és a fenntartható építészet túlmutat a fenntartható épületek tervezésén és tanúsításán. A földhasználat és a biodiverzitásra gyakorolt hatások ugyanúgy részei ennek a területnek, mint a klímahatások által indukált mobilitási magatartás. A dekarbonizáció, a hulladék és egyéb környezeti hatások szintén kapcsolódnak a zöld építészethez, amelyek az ökotervezést helyezik a középpontba.

breeam leed

Miért fontos az épületek dekarbonizációja?

Az épületek dekarbonizációja elengedhetetlenné vált, mivel az épületek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának és energiafelhasználásának több mint egyharmadáért felelnek. Zöldépület szolgáltatásaink azonban nem csupán az épületek dekarbonizációjának előmozdítását jelentik. Emellett az épületek társadalmi-gazdasági szempontjai, mint például a jó minőségű beltéri és kültéri terek, a helyi kényelmi és infrastrukturális létesítmények közelsége vagy a hő-, vizuális és akusztikai kényelem, jelentős hatással vannak egészségünkre, jólétünkre és produktivitásunkra. Ez azt mutatja, hogy a zöld tervezésen való munka sokkal több, mint az ökoépületek követelményeinek való megfelelés és megfelelő szakértelmet igényelnek.

A zöld és fenntartható épületekkel kapcsolatos megközelítésünk a hosszú távú értéket és az optimalizált életciklus-költségeket helyezi a projekttervezés és fejlesztés középpontjába, egyértelmű fenntartható célok mentén, amelyek a tervezett épület tulajdonságaiból származnak, és a fenntarthatósági koncepció segítségével valósulnak meg.

BREEAM & LEED - az épületek fenntarthatósági tanúsítványai

Az épületminősítés – a világszerte vezető BREEAM és LEED tanúsítási rendszerek révén – fontos szerepet játszik a fenntarthatóságnak a tervezési és építési folyamatba való integrálásában, mind az új építkezések, mind a felújítások esetében. A BREEAM minősítési rendszer az egyik legszélesebb körben használt zöld építési szabvány. A zöld épületek minden tanúsítási folyamata világos eljárást követ, amint azt a BREEAM tanúsítás példáján is látni.

1. GAP-ELEMZÉS

2. TERVEZÉSI SZAKASZ TÁMOGATÁSA

3. KIVITELEZÉSI SZAKASZ TÁMOGATÁSA

4. MINŐSÍTÉS

Zöldépületekkel kapcsolatos szolgáltatásaink

Az életciklus-költségelemzéstől és a fenntarthatósági koncepció egyéb lépéseitől a BREEAM tanúsítvánnyal rendelkező épületekig

– szakértőink tudják, hogyan kell ezt kezelni.

Zöldépület fenntarthatósági koncepció

Előnyök:

Zöldépület minősítés

A nemzetközileg elismert szabványoknak való megfelelés segít az építőmérnököknek, az építészeknek és az épületek tulajdonosainak olyan fenntartható épületek kifejlesztésében, amelyek megfelelnek mind a környezetvédelmi, mind a felhasználóbarát megoldásoknak. Az EY denkstatt magas színvonalú szakmai tapasztalatait használja fel az épülettervezés és a projekt megvalósításának különböző szakaszaiban. Ez magába foglalja a környezeti, gazdasági és szociokulturális dimenziók, valamint a LEED és a BREEAM fenntartható épület- és körzeti tanúsítványok szisztematikus alkalmazását is.

Előnyök:

Szívesen támogatjuk a folyamatok különböző szakaszaiban, és megtaláljuk a vállalatának megfelelő stratégiát!

FAQ

Gyakran ismételt kérdések a zöld építésről

A fenntartható építészetnek is nevezett zöld építészet az épületek olyan hatásaira összpontosít, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a vízfogyasztás vagy a hulladék. A zöld építészetet a fenntartható tervezés szabványai vezérlik.

A zöld építészet számos célt szolgál a fenntarthatóság tekintetében. A környezetvédelmi szempontok – például az energia- és vízfogyasztás vagy a zöld építőanyagok használata – mellett az általános egészségügyi szempontok is fontos szerepet játszanak. A zöld építészet élhető és fenntartható közösségek kialakításához vezet, amely figyelembe veszi mindenki hatását és jólétét – beleértve az ökoszisztémáékat is.

Egy épület fenntarthatósága különböző tényezőktől függ – például attól, hogy új épületről van-e szó, amelyet fenntartható és környezetbarát módon kell felépíteni, vagy a meglévő épületállomány korszerűsítéséről. Minden esetben foglalkozni kell a hatásokkal, elemzésekkel megállapítani a jelenlegi állapotot, és ebből célokat és intézkedéseket levezetni. A Green Building minősítés utólag bizonyítja a sikert.

Nem számít, hol tart: Szívesen támogatjuk a Green Building fenntarthatósági koncepciójának kidolgozásában és megvalósításában.

A LEED tanúsítás az úgynevezett LEED minősítési rendszeren alapul. Ez a legelterjedtebb zöldépítési szabvány. Azok az épületek, amelyek átesnek a LEED-hitelesítési folyamaton, bizonyos számú pontot kapnak. A LEED Platinum és a LEED Gold a legmagasabb pontszámokat jelenti. A pontszám az épület következő szempontjainak értékelését jelenti: kibocsátás, energia, víz, hulladék, de a közlekedés, valamint a belső terek egészségügyi és környezetvédelmi szempontjai is.

A LEED az Egyesült Államokból származik, míg a BREEAM az Egyesült Királyságból. A két rendszer többsége hasonló, azonban a tanúsítási folyamat és a követelmények között is vannak különbségek. Az egyik nagy különbség a két tanúsítási rendszer között a jóváhagyott szabványok. A LEED megköveteli az amerikai szabványoknak való megfelelést, míg a BREEAM sok esetben elfogadja a helyi szabványokat.

A BREEAM tanúsítás az épületek életciklusának minden szakaszára kiterjed. A BREEAM Communities a környékbeli vagy annál nagyobb léptékű fejlesztésekre vonatkozik; az új építés az újonnan épített hazai (csak nemzetközi) és nem lakossági épületekre; a használatban lévő épületek a meglévő, használatban lévő nem lakossági épületekre; míg a felújítás a nem lakossági épületek átalakítására és felújítására vonatkozik.

Általában a fenntarthatósági teljesítményt pontosan meghatározott értékelési kritériumok alapján mérik, amelyek a vonatkozó BREEAM rendszertől függnek. Az új építés esetében 9+1 kategóriát határoztak meg, és ezek a kategóriák mindegyike tartalmaz kérdéseket és kritériumokat.

Először is ki kell választani a projektre vonatkozó BREEAM rendszert. Ezután ki kell jelölni egy BREEAM-értékelőt, aki regisztrálja a projektet a megfelelő BREEAM-rendszerben, és elvégzi az értékelést. A tanúsítványt a BRE adja ki az épület teljesítménye alapján.

A zöld épületekkel kapcsolatos tanácsadás első lépéseként GAP-elemzést kínálunk ügyfeleinknek. Ennek részeként az épület a vonatkozó tanúsítási rendszer követelményeihez viszonyítva elemezzük, meghatározzuk az elérhető minősítést, és a projektcsapat számára kiemeljük az eléréséhez szükséges összes releváns feladatot.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.