Monitoring és hidrogeológiai modellvizsgálatok

Hidrogeológiai modellvizsgálatok

Ingatlanfejlesztések esetében hatósági előírásként vagy statikai megfelelőség vizsgálata miatt a tervezett felszín alatti objektumok (különösen tekintettel a több szintes mélygarázsokra) által előidézett hidrodinamikai változásokat bizonyos esetekben vizsgálni szükséges.

 

A kialakítandó betontest talajvízáramlásra gyakorolt hatásának vizsgálatához hidrodinamikai modellezést alkalmazunk, melynek során vizsgáljuk az építést megelőző talajvíz nyomásszint állapotot és az azt követő megváltozott állapotot. Egy jól felépített és megfelelően kalibrált hidrodinamikai modellel nagy biztonsággal előre jelezhető a tervezett műtárgyak, építmények talajvízáramlásra gyakorolt hatása, ezáltal pontosabban tervezhető az építési munka. A hidrodinamikai modellezés gyakori eszköze az ingatlanokon azonosított talajvíz szennyezések, lokális talajvízszint változások vagy ipari vízkivételek hatásának nyomon követésének is. Transzport modellezéssel kiegészítve a talajvízben oldott szennyezőanyagok elmozdulása, időben változó koncentrációeloszlása is jó közelítéssel megadható.

Kármentesítési monitoring

Ahhoz, hogy a szennyezett talajvíz koncentráció változásai pontosan követhetővé váljanak, monitoring kutak kiépítésre van szükség. A kármentesítések közben és lezárultával a legtöbb esetben monitoringot vagy utómonitoringot ír elő a hatóság, mely jellemzően min. 4 év időtartamra szól. Erre az időszakra talajvíz monitoring kutak engedélyeztetése majd létesítése és üzemeltetése válik szükségessé. A kiépített monitoring kutakból a hatóság előírásainak megfelelő gyakorisággal, mintaszámmal és vizsgálati iránnyal talajvíz mintavételt és laboratóriumi vizsgálatokat kell végezni.

 

A vizsgálatok eredményeiről rendszerint féléves-éves gyakorisággal szakértői monitoring dokumentációt kell benyújtani az illetékes hatóságnak, valamint a mérési eredményeket rögzíteni kell a FAVI rendszerbe az OKIRkapu felület használatával.

 

A kármentesítési monitoring időszak lezárultával a vízügyi hatóságtól meg kell kérni a kutakra a vízjogi megszűntetési engedélyt, mely birtokában a kutakat szakszerűen el kell tömedékelni. A tömedékelésről megvalósulási dokumentációt kell benyújtani az illetékes hatóság felé.

 

Monitoring kutak engedélyeztetésének és kivitelezésének témakörében több éves tapasztalattal rendelkezünk. Megbízás esetén a teljes monitoring feladatkört (létesítési engedélykérelem összeállítása, hatósági benyújtás, egyeztetések, kutak kialakítása, üzemeltetési engedély, monitoring vizsgálatok majd éves jelentések beadása, FAVI adatszolgáltatás, vízjogi megszüntetési engedély, kutak eltömedékelése) kézben tartjuk és gondoskodunk róla, hogy ügyfeleink a legmagasabb színvonalú szolgáltatásban részesüljenek.

Milyen előnyökkel jár a hidrogeológiai modellvizsgálatok és a kármenetesítési monitoring igénybevétele?
  • jogszabályoknak és hatósági elvárásoknak való megfelelés
  • kármentesítési vagy üzemi monitoringgal kapcsolatos költségek optimalizálása
  • a teljes feladatkör lefedésével időmegtakarítás az ügyfélnek
  • minőségbiztosítás.

Az EY denkstatt teljeskörű támogatást nyújt a hidrogeológiai modellvizsgálatok és a kármenetesítési monitoring elvégzésében. Keressen minket bizalommal!

Szívesen támogatjuk a folyamatok különböző szakaszaiban, és megtaláljuk a vállalatának megfelelő stratégiát!

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.