Karbonsemleges, klímasemleges, ÜHG-semleges vagy nettó zéró

Reading Time: < 1 minute

A dekarbonizáció egyre nagyobb figyelmet kap az üzleti életben, és ezt az Európa-szerte végrehajtott klímaváltozási stratégiai projektek számában is megfigyelhetjük. A klímaváltozási célok és eredmények világos és hiteles kommunikációja érdekében elengedhetetlen a klímaváltozással kapcsolatos nyelvezet alapos ismerete.

Miért fontos ez? Egyre több olyan hír lát napvilágot, amelyben vállalatokról derül ki, hogy hamis CO2 -semleges állításokat használnak. A zöldremosás megelőzése és az állítások megfelelő használatának biztosítása érdekében közelebbről meg kell vizsgálnunk az általános fogalmakat és meghatározásokat.

Karbonsemleges, klímasemleges, ÜHG-semleges vagy nettó zéró – ez néhány a leggyakrabban használt és sajnos helytelenül is használt kifejezések közül, és bár első pillantásra nagyon hasonlóak, valójában a vállalati karbonlábnyom-csökkentési utak különböző állapotait írják le. Például a „karbonsemlegességet” gyakran felcserélhetően használják a „nettó zéróval” vagy a „klímasemlegességgel”, holott ezek alapvetően különböznek egymástól.

A „karbonsemleges” állításhoz elegendő, ha egy vállalat egyszerűen ellensúlyozza a CO2 kibocsátást karbon-kiegyenlítéssel, anélkül, hogy saját kibocsátását csökkentenie kellene. Az SBTi szerinti nettó zéró állapothoz először a vállalaton belül a Scope 1, 2 és 3-on belül (ahol releváns) mélyreható, mintegy 90 százalékos dekarbonizációra van szükség, mielőtt a fennmaradó üvegházhatásúgáz-kibocsátás (az UNFCCC/Kiotói Jegyzőkönyv szerint) semlegesíthető lenne. Ez csak egy első betekintés a különböző terminológiákba.

További kérdés?

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.