karbon szakkifejezések

15 karbon kifejezés

Reading Time: 2 minutes

dekarbonizáció az üveggázhatású gázok kibocsátása csökkentése érdekében tett erőfeszítéseket jelenti. Ilyen például a vállalati karbonlábnyom-számítás vagy komplexebb szinten a nettó-zéró stratégiakészítés, amelyekkel a vállalatok hozzájárulhatnak az élővilágban, a társadalmon és az üzleti világban is megmutatkozó negatív hatások csökkentéséhez, ugyanis ezen gyakorlatok és eszközök alkalmazásával mérsékelhető az emberi tevékenység következtében termelt CO2 és más üvegházhatású gázok légkörbe kerülése.

A karbon témájában számos kifejezés kering a köztudatban. Alább definiálunk néhányat, amelyet mindenképp érdemes tudni a könnyebb értelmezés és alkalmazás céljából. Dekarbonizációs videósorozatunk egyik részében pedig szakértőnk elmondja, hogy mikor van helye a karbonsemlegesítésnek egy vállalat dekarbonizációs törekvései során.

Az összes ÜHG-kibocsátás kiszámításához használt mérőszám, amely a kibocsátott üvegházhatású gázok (pl. metán, dinitrogén-oxid stb.) globális felmelegítési potenciálját egyesíti.

Szén-dioxid kibocsátása a légkörbe. CO2  – egyenértékké (CO2e) átszámítva más üvegházhatású gázok kibocsátása is kifejezhető vele.

Egy tevékenység, termék, vállalat vagy ország által kibocsátott mennyiségének számszerűsítésére szolgáló mutató. A karbonlábnyomot gyakran valamihez viszonyítva (pl. például tonna CO2e / év, fő, kg gyártott termék, megtett km stb.) adják meg.

Olyan természetes vagy mesterséges erőforrás, amely képes tárolni és eltávolítani a szén-dioxidot a légkörből (pl. erdők).

A szén-dioxid-kibocsátás és kibocsátáscsökkentés számszerűsítése, amely a szervezet üzleti tevékenységeinek éghajlati hatását méri.

A kibocsátások csökkentése érdekében tett erőfeszítések.

A szén-dioxid-kredit vagy karbonkredit olyan forgalomképes tanúsítvány, amely egyenértékű 1 tonna CO2 vagy CO2e ellentételezésével.

Olyan projekt vagy tevékenység, amely csökkenti vagy eltávolítja a légkörbe történő karbon-kibocsátást. Ez kompenzálja a más vállalatok által okozott elkerülhetetlen karbon-kibocsátást.

Olyan platform, amely alkalmas a karbonkibocsátás-csökkentések számszerű nyilvántartására, nyomonkövetésére, valamint arra, hogy a vállalatok ezen keresztül ellentételezzék kibocsátásaikat (karbon-kreditek megvásárlásával).

Két fajtája létezik, a kötelező és az önkéntes piac, mindkettőn a karbonkreditek kereskedelme zajlik.

A rendszer azáltal ösztönzi az alacsonyabb kibocsátásra való átállást, hogy a leginkább energiaigényes iparágak létesítményeinek a megállapított CO2-kvótájuk feletti kibocsátásaikat megvásárolt kvótákkal kell fedezniük.

Az EU importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusa (CBAM) keretében a legszennyezőbb iparágak termékeinek (pl. cement, acél, alumínium, elektromos áram stb.) importja esetén kirótt illeték.

Az antropogén eredetű karbon-kibocsátás ellensúlyozása a kibocsátás-csökkentési és eltávolítási projektekből származó szén-dioxid-ellentételezésekkel.

Egy vállalat által generált kibocsátások mennyisége egyensúlyban van a légkörből (természetes vagy mesterséges módon) eltávolított üvegházhatású gázok mennyiségével – az SBTi által elvárt kibocsátáscsökkentések mellett.

A kormány által kivetett környezetvédelmi adó vagy büntetés, amelyet a vállalatoknak a túlzott szén-dioxid- és egyéb ÜHG-kibocsátásukért kell fizetniük.

További információkért tekintse meg Út a klímasemlegesség felé c. anyagunkat

További kérdés?

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.