azbeszttartalmú anyagok munkaegészségügyi határértékére

Új európai uniós szabályozás az azbeszttartalmú anyagok munkaegészségügyi határértékére

Reading Time: 2 minutes

Az Európai Unió felismerve többek között, hogy:

a 2023. október 23-án a Tanács által is jóváhagyott új direktívája értelmében a munkahelyi azbesztkoncentráció elfogadható szintjét kétéves határidőn belül, minden tagországra kiterjedően a tizedére csökkenti.

A számok nyelvén

Az eddig érvényes, 2009/148/EK direktíva által meghatározott munkahelyi légtérben jelenlévő azbesztszálak maximális számát (8 órás átlagban) 10 rost/100 cm3 szintről 1 rost/100 cm3 szintre csökkenti. A csökkentést tovább szigorítja az a megkötés, hogy ezt a szintet az eddig a gyakorlatban nem mért „vékony”, azaz 0,2 µm vastagságú szálakkal együtt kell mérni. (Az átállásra biztosított 6 éves derogációs időszakban megengedett, hogy a vékony szálakat nem kell mérni, de ebben az esetben a határérték ötször alacsonyabb, azaz 0,2 rost/100 cm3!) 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A régi épületek (melyek az adott tagállam azbeszttilalmának hatályba lépése előtt épültek) felújítása, átépítése, bontása előtt a munkavállaló és az emberi egészség védelme érdekében azbesztfelmérést kell készíttetni (vagy tagországi szinten eltérően rendelkezésre álló adatbázis alapján – ilyen Magyarországon nincs -, vagy az épület múltját feltáró vizsgálattal kell feltárni az azbeszt jelenlétét). A felmérést csak arra jogosított, szakképzett cég/szakértő végezheti.

 

Amennyiben a felmérés az épületben azbeszttartalmú anyag(ok) jelenlétét azonosítja, annak eltávolítására szintén csak akkreditált szakcég közreműködésével, a fenti, szigorú határértékek betartásával valósulhat meg.  

 

Az azbeszttel összefüggésbe hozható daganatos megbetegedésekről tagállami szintű nyilvántartást kell vezetni. 

 

A munkahelyi levegőminőség mérését végző, szintén akkreditált szervezeteknek (laboratóriumok) legkésőbb a derogáció, azaz 6 év elteltével sokkal pontosabb, például elektronmikroszkópos, vagy hasonló eredményt hozó eljárásra kell áttérniük a vizsgálataik során. 

 

A denkstatt Ingatlan és tranzakciós szolgáltatások üzletág szakértői számos elvégzett veszélyes épületanyag felméréssel, azbeszt bontás műszaki felügyeleti tapasztalattal rendelkeznek. A szigorodó előírásokat betartva nyújtanak támogatást barnamezős, rozsdaövezeti fejlesztésekhez kapcsolódóan ügyfeleinknek.

További kérdés?

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.