Vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR)

A CSR (angolul Corporate Social Responsibility) magyar jelentése Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás, vagy társadalmi felelősségvállalás.

 

A társadalmi felelősségvállalás gazdaságfilozófiai kérdés: egy gazdasági társaság a tulajdonosok által elvárt nyereség mellett, egyéb funkciói, alapelvei és működése mellett a társadalom iránti felelősségének is tudatában van, magatartását, cselekedeteit, politikáját ez szerint alakítja ki.

 

A társadalmi felelősségvállalás jelentése sokrétű: szociális érzékenység, környezettudatosság, etikus magatartás, tiszta verseny betartása, esélyegyenlőség, átláthatóság.

 

A vállalatok társadalmi felelősségvállalás szabályozására nemzetközi szinten történt lépés: megjelent az ISO 26000:2010 szabvány a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról.

A társadalmi felelősségvállalás részterületei:

  • Elszámoltathatóság, felelősségre vonhatóság
  • Átláthatóság
  • Etikus magatartás
  • Érintettek érdekeinek tiszteletben tartása
  • Jogállamiság tiszteletben tartása
  • Nemzetközi normák, viselkedés tiszteletben tartása
  • Az emberi jogok tisztelete

2011-ben az Európai Bizottság új definíciót fogadott el a CSR, vagyis a vállalati felelősségvállalás fogalmára. Bár a rövidítés továbbra is a vállalatok felelősségvállalására utal a működésük által a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatások iránt, az új meghatározás szerint ezt már nem önkéntes alapon kell, hogy megtegyék. Elkerülhetetlen tehát, hogy a vállalkozások stratégiájukba építsék a felelősségvállalás szempontjait, és a fenntarthatóság elveit figyelembe véve fejlesszék céljaikat, tevékenységüket.

Szívesen támogatjuk a folyamatok különböző szakaszaiban, és megtaláljuk a vállalatának megfelelő stratégiát!

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.