akadálymentes iroda

ESG szempont a munkahelyi akadálymentesség?

Reading Time: 2 minutes

magyar foglalkoztatottak töredéke, 3 százaléka áll megváltozott munkaképességű személyekből. Ezt az alacsony adatot az is igazolja, hogy a Magyarországon működő vállalatok csak egy elenyésző hányada biztosít munkát a fogyatékossággal élők számára. Megoldás lehet az ESG Social és Governance, azaz társadalmi és vállalatirányítási lábát is támogató tanúsítvány, amely megszerzésével a munkáltatók és szolgáltató létesítmények elkötelezik magukat a speciális igényű közösségek támogatása mellett az akadálymentességről szóló információ biztosításával.

Képzeljük el azt az állásinterjút, amikor a HR-esnek el kell utasítania a munkakörre kvalifikált korlátozott munkaképességű jelöltet, mert a munkahely infrastruktúrája nem támogatja a fogyatékossággal élő személyek biztonságos munkavégzését. Sőt, sok munkáltató általában kifizeti a szervezetére vonatkozó hozzájárulási adót ahelyett, hogy a speciális igényekhez igazítaná a munkakörök betöltéséhez szükséges feltételeket. A hozzájárulási adót 25 fő felett kell fizetnie a munkáltatónak, ami hozzávetőlegesen 10,5 millió forint 100 fő esetén, 1000 munkavállalónál ennek tízszerese.

 

Szerencsére érzékelhető egy javuló tendencia a magyar munkaerőpiacon, hiszen az utóbbi 10 évben 44 százalékra nőtt azon speciális igényű személyek száma, akik munkában állnak. De ez továbbra is elmarad az 50 százalékos uniós átlagtól. Amellett, hogy a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása pénzügyileg is ösztönző lehet a vállalatok számára, a hazai munkaerőhiány mérséklésére is megoldást jelenthet a jelenleg kb. 75 ezer speciális igényű munkanélküli munkába állása.

 

Munkáltatóként nem csak a hozzájárulási adó elkerülése miatt érdemes a megváltozott munkaképességű munkavállalók igényeinek figyelembevétele. Már rövidtávon is pozitívan befolyásolja a szervezet egészét: nő a munkavállalók közötti empátia, a cég iránti elköteleződés is javul. A fiatalabb generáció számára különösen fontos, hogy inkluzív, társadalmi felelősségvállalásban aktív munkahelyen dolgozzon.

 

A megváltozott munkaképességű személyek jellemzően nagyobb kihívásokkal szembesülnek a munkahelyen. Ingatlanberuházóként, fejlesztőként és üzemeltetőként egyaránt javasolt olyan munkahelyi infrastruktúra és szemléletmód kialakítása, ami megfelel az igényeknek, és biztosítja a feladatok hatékony elvégzését.

“A Föld népességének tizenöt százaléka, azaz nagyjából minden hatodik ember valamilyen fogyatékossággal él. Az akadálymentesség, illetve az arra vonatkozó megbízható információ hiánya miatt azonban az élet több területén alulreprezentáltak. Pedig ez a társadalmi réteg jelentős gazdasági súllyal is bír, akár fogyasztóként, akár munkaerőpiaci szereplőként. A fogyatékossággal élő emberek (re)integrációjának támogatása, a befogadó munkakörnyezet megteremtése nemcsak a cég üzleti és ESG céljainak eléréséhez, hanem egy fenntartható, együttműködő világ kialakításához is hozzájárul.” – mondta a szolgáltatás kapcsán az Access4you alapítója és ügyvezetője, Berecz Balázs. 

 

„Azzal a céllal csatlakoztunk akkreditált auditorként az Access4you-hoz, hogy segítsük a magyarországi vállalatokat a gazdaságilag is fenntarthatóbb üzleti működés fejlesztésében. Fontos számunkra, hogy munkánk révén felhívjuk a figyelmet az akadálymentesség fejlesztésének lehetőségeire, és hozzájáruljunk a társadalmi egyenlőség megteremtéséhez a speciális igényűek életminőségének javításával” – tette hozzá Jenei Attila, a denkstatt Hungary ügyvezetője.

Mennyire megközelíthető az ingatlan? Van lift, vagy csak lépcsőház? Milyen széles az ajtó? Hozzáférhető olyan ember számára is, aki fogyatékossággal él? Az Access4you-tanúsított épület tulajdonosa vagy üzemeltetője pont ilyen és ehhez hasonló hiánypótló információval látja el a létesítmény látogatóit és felhasználóit. Az Access4you (A4U) védjeggyel rendelkező cégek az A4U honlapján és mobil alkalmazásán keresztül elérhető részletes akadálymentességi adatokkal tájékoztatják a speciális igényű vásárlóikat, látogatóikat vagy munkatársaikat. Az adott helyszín megközelíthetőségéről és használhatóságáról nyolc érintetti csoportot határoznak meg: kerekesszékes; idős, mozgásában korlátozott; vak; gyengénlátó; siket; nagyothalló; kognitív zavarral élő és babakocsival közlekedő emberek, illetve a segítő kutyával közlekedők.

További kérdés?

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Kapcsolatfelvétel

Töltse ki az alábbi űrlapot, és csapatunk örömmel segít kérdései, észrevételei kapcsán.

Köszönjük üzenetét! Hamarosan válaszolunk Önnek.