Vízlábnyom

Egy személy, közösség vagy vállalat vízlábnyoma alatt azt a frissvíz mennyiséget értjük, amely szükséges mindazoknak a termékeknek vagy szolgáltatásoknak az előállításához, amelyet az egyén vagy a közösség fogyaszt, illetve amelyet a vállalat gyárt vagy kínál.

  • Az Ön partnere:
Juranics Judit
Denkstatt Hungary
Juranics Judit

A vízhasználat alatt egy adott idő alatt elfogyasztott (elpárologtatott) és/vagy beszennyezett víz mennyiségét értjük. A vízlábnyom kiszámítható bármilyen jól meghatározott fogyasztói csoportra (személy, fogyasztók, család, város, nemzet) vagy vállalatra (állami vállalat, magán vállalat, iparág).

A vízlábnyom három részből áll: kék-, zöld- és szürkevíz.

A kékvíz lábnyom azt a frissvíz mennyiséget takarja, amely a globális vízkészletekből (felszín alatti és fölötti vizek) került felhasználásra ahhoz, hogy az a termék vagy szolgáltatás létrejöhessen.

A zöldvíz lábnyom azt a mennyiséget jelenti, amely a globális zöldvíz tartalékokból (a földben nedvességként tárolt esővíz) került felhasználásra.

A szürkevíz pedig az a szennyezett vízmennyiség, amelyik a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban keletkezik. A szürkevíz lábnyom az alapján kerül megbecsülésre, hogy mennyi vízre lenne szükség a szennyeződés felhígításához egy olyan szintre, amely megfelel vízminőségi szabványoknak.

2011 februárjában a Water Footprint Network közzétette Global Water Footprint Szabványát, amelyet az ISO az életciklus elemzési szabványába kíván illeszteni.

A Denkstatt csoport számos vállalat számára készített víz-, karbon-, és ökolábnyom számítást, és hisszük, hogy a mérés egy hasznos eszköz az erőforrás-felhasználás csökkentéséhez vezető úton. Kollégáink örömmel állnak rendelkezésére akár termékeinek, akár vállalatának lábnyomaira vagy életciklusának elemzésére kíváncsi, akár üvegházhatású gáz kibocsátásának leltárját szeretné elkészíteni.


Kapcsolódó szolgáltatások:
ÜHG-leltár
Fenntartható termékek
Fenntarthatósági jelentés
Management rendszerek
Szabványok
Vízjogi engedélyes tervek