Fenntarthatóság – Víz

A 2030 Water Resources Group (2030WRG) szerint 20 éven belül a rendelkezésre álló víz 40%-kal lesz kevesebb, mint amennyire szükség lesz a megnövekedett népesség fenntartásához. A szervezet a vállalati, a tudományos és a civil szféra összefogásával jött létre és célja, hogy független entitásként egy platformot kínáljon a tudásmegosztásra és a vízzel kapcsolatos teendők kidolgozására.

Mind a vállalatok, mind pedig a régiók számára egyre fontosabbá válik, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság növelése mellett a vízhasználatukra is odafigyeljenek. Olyan stratégia kidolgozására van szükség, amely tartalmazza a vízhiányból eredő kockázatokat és a vízhasználat csökkentésére irányuló intézkedéseket egyaránt.

Jelenleg igen változó, hogy mely cégek és iparágak fordítanak figyelmet a növekvő vízhiányra. Bár sok bányaipari, gyógyszeripari vagy élelmiszergyártó cég belátja a vízhasználat csökkentés pozitív hozadékait, a legtöbb vállalat még annak ellenére sem ismeri fel a vízzel kapcsolatos kockázatokat, hogy értékláncának egyes elemei jelentős mértékben függhetnek a rendelkezésre álló víz mennyiségétől és minőségétől.

Amellett, hogy a vállalatoknak fontos segítséget jelenthet a vízlábnyom kiszámítása termékeire, működésére és értékláncára, a felhasznált vízmennyiségről való számadás a fenntarthatósági jelentésben egyben az átláthatóságot is növeli.

A vízhiánnyal kapcsolatos kockázatok felmérésével, és hosszútávra készített vízhasználati stratégiáival pedig mind pénzügyi, mind pedig hírnévbeli veszteségek előzhetőek meg.