FÓKUSZBAN: Az értéklánc

Az ENSZ Global Compact által közzétett Globális Vállalati Felelősségvállalási Jelentés 2013 szerint az értéklánc a vállalatok útjában áll a jobb fenntarthatósági teljesítmény elérésében. Míg a legtöbb vállalat már kifejlesztett fenntarthatósági szempontokat a beszállítóival szemben, annak ellenőrzése, a partnerek ezeknek folyamatosan megfeleljenek - illetve a segítségnyújtás a beszállítók fenntarthatósági céljainak eléréséhez -, továbbra is kihívást jelent a cégeknek. Az olyan kezdeményezések, mint a SourceMap, a Bölcsőtől a bölcsőig vagy a Körkörös Gazdaság mind az értékláncra és a jelenlegi termelési módszerek újragondolására hívják fel a figyelmet. Ráadásul sok cég éppen a vásárlói vagy a civil szféra felől érzékeli ennek fontosságát.

A nemrég megjelent CDP Globális 500 tanulmánya szerint pedig a vállalatok csak kevés fejlődést mutatnak az értékláncuk ÜHG kibocsátásának menedzselésében, és a pénzügyi vállalatok csupán 6%-a tesz jelentést a befektetéseivel kapcsolatos kibocsátásokról. Ezeknek az adatoknak a hiánya oda vezethet, hogy a vállalatok alulbecsülik a saját karbon lábnyomuk méretét.

A téma aktualitását az is bizonyítja, hogy az Európai Bizottság 2012-ben közzétett "Erőforrás-hatékony Európa" megvalósításának ütemterve is kiemeli az erőforrás-hatékony és körkörös gazdaság kialakításának gazdasági és környezeti előnyeit. Mindemellett pedig a GRI, a GHG Protocol és a CDP is egyre nagyobb hangsúlyt fordít az értékláncot elemző adatok beintegrálásába a vállalati jelentésekbe.

Kapcsolódó szolgáltatások:
Értéklánc ÜHG kibocsátás szabvány
A vállalati felelősség szabványai
Management rendszerek
Global Reporting Initiative
Fenntarthatósági jelentés