Termék karbonlábnyom számítás három országban

A globális klímaváltozás negatív hatása miatt az ipari szereplők felé megfogalmazott fenntarthatósági elvárások is folyamatosan nőnek. A Xellia Gyógyszervegyészeti Kft. – amely három országban (Dánia, Magyarország, Kína) tizenhárom féle gyógyszeralapanyagot gyárt - kiemelt célja, hogy iparágában vezető szerepet vállaljon fenntarthatóság területén. A karbonlábnyom számítás projekt alapját a fenti törekvés mellett a vevői igények jelentették. Az elvárások a termékek karbonlábnyomának meghatározására és csökkentésére vonatkoztak, így a cég elhatározta, hogy minden telephelyére (Koppenhága, Budapest, Taizhou) vonatkozóan kiszámolja a gyártott gyógyszeralapanyagok karbonlábnyomát (product carbon footprint), mely feladattal cégünket bízta meg.

A számítás a World Resources Institute által kidolgozott GHG Protocol kiegészítéseként kiadott gyógyszervegyészeti útmutató alapján készült. A projekt kezdetén a Denkstatt és Xellia közös workshopok keretében definiálta a megfelelő számításokhoz nélkülözhetetlen célt és a projekt számítási határait. A kalkulációhoz egységes adatmátrix készült, mely alapján megtörtént a modellezéshez szükséges nagy mennyiségű és speciális adatok összegyűjtése és feldolgozása.

Az üvegházhatású gázok emissziója telephely- és technológia specifikus, ezért az alaposság érdekében munkatársaink interjúk és bejárások során, mindhárom telephelyen személyesen mérték fel az alkalmazott technológiákat és az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az adatok modellszámításokkal kerültek feldolgozásra a lábnyom meghatározásához. Az üvegházhatású gázok emissziójának mennyiségi meghatározásán túl a potenciális lábnyom-csökkentési pontok definiálása is megtörtént. A megbízónk döntése alapján a magyarországi telephelyen gyártott termékek karbon lábnyomát harmadik fél is tanúsította.

A 2013-as évre kiszámított termék karbon lábnyomok képezik a cég karbon stratégiájának alapját. Az eredmények alapján meghatározott legfontosabb lábnyom-csökkentési pontok (hot-spots) segítségével az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése mellett gazdasági megtakarítási lehetőségeket is feltártunk. A bázisadatok alapján lehetővé válik a terméklábnyomok nyomonkövetése is. A növekvő piaci versenyhelyzetben a tudatos stratégia és a megfogalmazott emisszió csökkentési célok piaci, gazdasági előnyt jelentenek az iparágban, mivel a Xellia a már meglévő és várhatóan növekvő vevői igényekre felkészülten reagálhat.

Büszkék vagyunk rá, hogy elmondhatjuk, Magyarországon először, hitelesített gyógyszeripari termék karbonlábnyomokkal rendelkezünk, melyeket a Denkstatt Hungary Kft. készített el számunkra. Cégünk fenntarthatósági törekvései szempontjából nagy előrelépést jelent, hogy egy könnyen érthető fenntarthatósági mutatóval jellemezhetjük termékeinket.

A Denkstatt szakembereinek számításai segítségével átláthatjuk a termékeink életútja során kibocsátott üvegházhatású gázok fő forrásait és kidolgozhatjuk az emisszió csökkentési stratégiánkat. A teljes Xellia cégcsoport minden gyártóhelyén készülő valamennyi termékünkre elkészült bázisszámok alapján a csökkentési törekvéseink monitorozása is lehetővé válik. Köszönjük a Denkstatt Magyarország Kft. szakszerű és alapos munkáját a projektben”- mondta Mile Attila, a Xellia Gyógyszervegyészeti Kft. vezérigazgatója.

Kapcsolódó információk: