Környezetvédelem = Gazdaságosság

Hogyan optimalizáljuk hulladékgazdálkodási költségeinket?

Azok a cégek, amelyek csomagolási hulladékukat jelenleg vegyesen gyűjtik, kis energia befektetéssel jelentős költségmegtakarítást érhetnek el.

A hulladékok elszállításának és kezelésének költsége csak a jéghegy csúcsa, valójában a hulladékgazdálkodás számos más, rejtett költséggel jár. Ezek például:

  • a hulladékká vált anyag beszerzési költsége;
  • a hulladékká vált anyag előállításának és szállításának energiaköltsége;
  • a hulladékká vált anyag tárolási költsége;
  • a hulladékká vált anyag és a hulladék feldolgozásának adminisztrációs költsége;
  • a gépek kopása;
  • a hulladékká vált anyag és a hulladék feldolgozásához szükséges munkaerő költségei.

A vegyesen gyűjtött csomagolási hulladék szállítási és kezelési költsége a nullára csökkenthető a szelektív hulladékgyűjtés kialakításával, sőt a hasznosításra történő átadás esetén bevételt is generálhat. A hulladékmennyiség függvényében jelentős költség takarítható meg. A denkstatt egyik megbízása során készített hulladék költségoptimalizálási vizsgálat évi 90 000 kg csomagolási hulladék esetén 2 600 000 Ft, a gyakorlatban is megvalósítható megtakarítási lehetőséget tárt fel. A megtakarítás összege nagymértékben függ a keletkező csomagolási hulladék összetételétől, a jelenlegi és a leendő szerződött hulladékkezelőtől, a szükséges konténerek mennyiségétől.

A környezetvédelmi és a gazdasági előnyökön túl az eredmény a nyilvánosság számára is ismertté tehető például az Ablakon Bedobott Pénz Programban.

 Kapcsolódó szolgáltatások: