Májusban minden nagyvállalatot érintő energiahatékonysági szabályozás érkezik

Az EU tagországainak többsége már bevezette a 2012/27/EU energiahatékonysággal kapcsolatos rendelet előírásait a saját jogrendjébe. Szlovákiában és Ausztriában már a gyakorlati kivitelezés zajlik, ott már tavaly megteremtették a jogszabályi hátteret. Sajnos itthon még mindig le vagyunk maradva, pedig az EU már kötelezettségszegési eljárást is indított ellenünk, de információink szerint májusban lehet számítani a jogszabály hazai megjelenésére. Ez alapján bizonyos mennyiségű energia megtakarítást kell igazolni minden törvényben meghatározott méret feletti cégnek.

Ennek teljesülését pedig vagy energia audittal (mutatószámokkal bizonyítva) vagy az ISO 50001 energia irányítási rendszer bevezetéssel kell igazolni. 2015. december 5. lesz az első energiaaudit elvégzésére a határidő, ami azt jelenti, hogy a májusi jogszabály érkezése után nem sok ideje marad a nagyvállalatoknak az adatok összegyűjtésére. Nálunk előreláthatóan minden nem kkv-nak minősülő vállalatnak kell december 5-ig energia auditot végrehajtania, majd négyévente felülvizsgálnia, és éves szinten átlagban 1,5%-os energia megtakarítást kimutatnia.

Ausztriában tavaly májusban jelent meg az energiahatékonyságról szóló jogszabály, mely audit rendszeréhez fejlesztettük a Think!Energy nevű alkalmazásunkat. A szoftvernek köszönhetően a jogszabályban előírt módon lehet követni az energiafogyasztást és meg adni az energiafelhasználást csökkentő intézkedéseket, ezzel is elősegítve az audit sikerességét. Amint hatályba lép a hazai szabályozás, itthon is szeretnénk egy hasonló eszközt az ügyfeleink rendelkezésére bocsátani.

Kapcsolódó szolgáltatások: