Global Initiative for Sustainability Ratings (GISR)

A GISR egy független, globális, non profit kezdeményezés, amely célja egy világszínvonalú vállalati fenntarthatósági rangsor szabvány készítése, amely segítségével a 21. századi vállalati „érték” és „értékteremtés” koncepciói a nemzeti és globális fenntarthatósági törekvésekkel kerülnek harmonizálásra. A GISR a Ceres és a Tellus Institute partnerségéből jött létre.

Az eredmények nyomon követése, az adatok elemzése és az olyan intézkedések bevezetése, amelyek a klímaváltozással kapcsolatos kockázatokra és lehetőségekre adnak választ már nem kezelhetőek csupán opcióként, hanem be kell épülniük a vállalati működésbe. Az átláthatóság nem csak a kockázatok csökkentésében segít, hanem a fenntarthatósági lehetőségek felismerésében is.

Jelenleg több, mint 100 értékelő dolgozik azon, hogy száz és száz kérdőíven több ezer vállalatot rangsoroljon. Egy nagyobb cég akár 50 különböző fenntarthatósággal kapcsolatos kérdőívet is kaphat évente, amelyek sokszor ugyanazokat az információkat kérik más és más formátumban; és amelyek alapján sokszor ugyanaz a cég más-más helyezést ér el ugyanabban az évben. Mindez összezavarja a befektetőket, az NGO-kat, és magukat a vállalatokat is. A GISR célja e gyakorlat megszüntetése.

A 2011 januárjában indult projekt célja, hogy 18 hónap alatt egy olyan szabványt dolgozzon ki, amellyel a vállalat fenntarthatósági teljesítménye mérhető. Ezáltal a szervezet célja, hogy hozzájáruljon a fenntarthatósági szempontok beágyazódásához a tőkepiaci folyamatokba.


Forrás: http://ratesustainability.org