Vállalati felelősségvállalás (CSR)

A CSR (angolul Corporate Social Responsibility) magyar jelentése Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás, vagy társadalmi felelősségvállalás.


A társadalmi felelősségvállalás gazdaságfilozófiai kérdés: egy gazdasági társaság a tulajdonosok által elvárt nyereség mellett, egyéb funkciói, alapelvei és működése mellett a társadalom iránti felelősségének is tudatában van, magatartását, cselekedeteit, politikáját ez szerint alakítja ki.


A társadalmi felelősségvállalás jelentése sokrétű: szociális érzékenység, környezettudatosság, etikus magatartás, tiszta verseny betartása, esélyegyenlőség, átláthatóság.


A vállalatok társadalmi felelősségvállalás szabályozására nemzetközi szinten történt lépés: megjelent az ISO 26000:2010 szabvány a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról.


A társadalmi felelősségvállalás részterületei:


2011-ben az Európai Bizottság új definíciót fogadott el a CSR, vagyis a vállalati felelősségvállalás fogalmára. Bár a rövidítés továbbra is a vállalatok felelősségvállalására utal a működésük által a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatások iránt, az új meghatározás szerint ezt már nem önkéntes alapon kell, hogy megtegyék. Elkerülhetetlen tehát, hogy a vállalkozások stratégiájukba építsék a felelősségvállalás szempontjait, és a fenntarthatóság elveit figyelembe véve fejlesszék céljaikat, tevékenységüket.

Töltse le rövid ismertetőnket!


Kapcsolódó szolgáltatások
» Fenntarthatósági management rendszer
» Vállalati önkéntesség
» Fenntarthatósági jelentés
» Környezetirányítás
» Irányítási rendszerek integrálása
» Környezetvédelmi szoftver
» KAR adatszolgáltatás
» Hulladék bevallás
» Levegő
» Vegyi anyag