CDSB Climate Change Reporting Framework (Klímaváltozás Jelentési Irányelv)

A Climate Disclosure Standards Board (CDSB, Klíma Közzétételi Szabványok Bizottsága) által kidolgozott, önkéntes jelentéskészítési irányelv a befektetők számára értékes klímaváltozással kapcsolatos információkat felderítésére és közzétételére szolgál. A pénzügyi jelentések céljaihoz illeszkedve, a nem pénzügyi jelentések szabályaival összhangban az Irányelv célja, hogy kiszűrje azokat az információkat, amelyek segíthetnek megérteni, hogyan hat a klímaváltozás egy vállalat pénzügyi teljesítményére.

Az Irányelvekkel a CDSB célja, hogy a vállalatok közzétegyék, vagy a pénzügyi jelentéseikbe foglalják azokat a kockázatokat és lehetőségeket, amelyeket a klímaváltozás jelent a stratégiájuk, a pénzügyi teljesítményük és a vállalat fennállása szempontjából. A CDSB célja, hogy az Irányelv alapján készülő jelentések értékesek és hasznosak legyenek a befektetők számára.

A 2010 szeptemberében nyilvánossá tett Irányelvek olyan szabványok vonatkozó rendelkezésein alapulnak, mint a GHG Protocol és az International Financial Reporting Standards (IFRS, Nemzetközi Pénzügyi Jelentéstevési Szabványok); illetve reflektál a jelenlegi önkéntes jelentéstevési irányelvekre, és szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi szabályokra is.

A szabvány szerint készült jelentéseknek az alábbi szempontoknak kell megfelelniük:

A CDSB számos szervezettel működik együtt a szabványok kidolgozásában és fejlesztésében: