Carbon Footprint

Carbon Footprint 1

A globális klímaváltozás negatív hatásainak egyre gyakoribb megnyilvánulása következtében növekvő elvárások megjelenése várható mind a gazdasági, mind az állami szereplők és a lakosság felé a fenntarthatóság tekintetében.

A globális klímaváltozás, ahogy neve is mutatja, globális probléma, vagyis az üvegházhatást okozó gázok hatása a bolygó légkörében eloszlik. A kibocsátott gázok típustól függő időtávlatban lebomlanak, addig azonban a légkörben maradva hozzájárulnak az üvegházhatáshoz. A szén-dioxid esetében a tartózkodási idő 50-200 év, a perfluor-karbonok azonban akár több ezer évig (a per-fluor metán akár 50 ezer évig) is a légkörben maradnak.

Az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület, angolul: Intergovernmental Panel on Climate Change) az elmúlt néhány évben minden kétséget kizáróan megerősítette, hogy a globális klímaváltozás jelenleg zajló üteme egyértelműen az emberi tevékenységhez köthető hatások miatt alakult ki. A klímaváltozásért tehát az üvegházhatású gázokat kibocsátók a felelősek, vagyis a fosszilis energiaforrásra épülő emberi társadalom.

A klímaváltozás gazdasági hatásai igen jelentősek. A Standard and Poor’s 2014-ben elemezte a globális klímaváltozás gazdasági hatásait a világ különböző országaiban . A számítások szerint a Kelet-Ázsiai régióban a szélsőséges időjárási eseményekből következő veszteségek az elmúlt évtizedben elérték az évi 20 milliárd dollárt is. Az ilyen események gyakorisága és pusztítása is emelkedő tendenciát mutat, emiatt a klímaváltozáshoz köthető költségekkel globális szinten egyre inkább számolni kell.

A klímaváltozás globális természete miatt társadalmi felelősségi kérdéseket is felvet, mivel a világ szegényebb régióit, amelyek technológiai elmaradottságuk, vagy a később elindult iparosodásuk miatt kevésbé járultak még hozzá a hatásokhoz, ugyanúgy sújtják a következmények.

Carbon Footprint 2 Mint minden társadalmi probléma, a klímaváltozás is nyomást gyakorol a döntéshozó, jogalkotó szervezetekre, illetve fogyasztói igényt hoz létre a piacokon. A döntéshozók elköteleződése a nemzetközi egyezményeken, jogszabályokon keresztül tapasztalható. A 2030-ra vonatkozó célkitűzések 40%-os üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátás csökkenést tartalmaznak! A jelenlegi trendek figyelembe vételével jogi szabályozás szigorodása várható ezen a téren. Az a gazdasági szervezet, amely megfelelő módon és időben reagál a valós társadalmi problémákra, helyzeti előnybe kerül a tétlen versenytársaihoz képest.

A denkstatt szakemberei sokéves nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek a karbonlábnyom számítás területén. Amennyiben a Carbon Footprint témakörében kérdése van, keresse szakembereinket bizalommal.

Karbonlábnyom stratégia - Hogyan tud az én cégem reagálni a fenti problémákra, hogyan csökkenthető a kibocsátás?

Üvegházhatású gázok - Mik az üvegházhatású (ÜHG) gázok?

A karbonlábnyom - Mi a karbonlábnyom (Carbon Fooptprint)?

A karbonlábnyom fajtái - Milyen fajtái vannak a karbonlábnyomnak?

Karbonlábnyom sztenderdek - Milyen sztenderdek, útmutatók alapján lehet karbonlábnyom számítást készíteni?

Karbonlábnyom számítás lépései - Mik a Carbon Footprint számítás lépései?

Karbonlábnyom hitelesítés  - Hitelesíthető a Carbon Footprint számítás?

Karbonlábnyom előnyei - Mik a karbonlábnyom meghatározás előnyei?

Karbon semlegesítés - Mi a Carbon offset, vagy karbon kibocsátás semlegesítés?

Egyéb környezeti mutatók - Milyen egyéb számszerűsíthető környezeti mutatók (footprint) vannak?

 


Kapcsolódó szolgáltatások:
Életciklus-elemzés
Fenntartható termékek - karbonlábnyom számítás
Fenntarthatósági management rendszer
Vállalati felelősségvállalás (CSR)
Vízlábnyom