5S módszer képzés

  • Az Ön partnere:
Denkstatt Hungary
Barabás Dalma

5S - azaz Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke

5S módszer

 

Az 5S módszer célja a rendteremtés, a kaotikus állapot megszüntetése. Az 5S egy termelékenységfejlesztési LEAN módszer, Japánból származik. Az 5S módszer a minőségi, rendezett munkakörnyezet kialakítására és fenntartására törekszik.

Az 5S egy egyszerűen és jól elsajátítható módszer.

Az 5S lépései:

Seiri - Szortírozás (szelektálás, szétválasztás)

A szükségtelen tárgyak, eszközök eltávolítása a munkaterületről, hogy azok a folyamatok végrehajtását ne akadályozzák. Felül kell vizsgálni a szükséges mennyiséget, a tárolás helyét.

Seiton - Rendezés (szervezés): a tárgyak használati rend és gyakoriság szerinti elhelyezése

A szorítózást követően jöhet a rend, rendszer kialakítása: a szükséges dolgokat a megfelelő helyre kell tenni, feliratozni, jelölni kell. A lényeg, hogy kialakuljon a rendezett állapot, és ez legyen a követelmény: minden a helyére kerül, minden átlátható, könnyen megtalálható lesz.

Seiso - takarítás (tisztítás)

A rend fenntartása a cél, ezzel elérve a selejt, meghibásodás elkerülését. Rendbnen kell tartani a munkaterületet, a munkaterület környezetét, a munkadarabokat, a gépeket, a közlekedési folyosókat.

Seiketsu - Szabványosítás

Az első 3S szabványosítása és fenntartása

Shitsuke - Fenntartás

Önálló munkahelyi rend tartása, legjobb gyakorlatok; fegyelem, a dolgozók bevonása a munkaterület folyamatos fejlesztésébe

 

Az 5S célja

 

Az 5S módszer képzés célja

Az 5S módszer egy termelékenységfejlesztési LEAN módszer. Az 5S módszer a minőségi munkakörnyezet kialakítására és fenntartására törekszik, egy egyszerűen és jól elsajátítható módszer.

Az 5S egy világszerte elterjedt módszer, Japánból származik.

Az 5S képzés célja, hogy a hallgatók elméletben és gyakorlatban megismerjék a japán 5S módszer jelentőségét és módszertanát.

Kinek szól az 5S tréning?

Az 5S oktatás tanfolyam elsősorban a minőségirányítással, valamint a termeléssel foglalkozó munkatársak részére javasolt: minőségirányítási vezetők, minőségügyi vezetők számára, termelési vezetők részére ajánljuk az 5S képzésen részvételt, illetve azoknak a munkatársaknak, ahol a társaság az 5S bevezetésére készül, vagy 5S módszert alkalmaz és akik szeretnék az 5S rendszerüket fejleszteni.

Az 5S módszer tanfolyam magas szintű, elméleti és gyakorlati ismeretekkel szolgál.

Az 5S tréning formája, előadók

Az 5S módszer tanfolyamon interaktív előadások hangzanak el, a résztvevők gyakorlati példákon alapuló feladatokat és helyzetgyakorlatokat oldanak meg, majd szituációs gyakorlatok megoldására és közös értékelésére kerül sor, esettanulmányt oldanak meg az 5S módszer tanfolyam résztvevői.

Az 5S módszer tanfolyam elvégzéséről oklevél kiadásának feltétele a sikeres írásbeli teszt megírása. A sikeresen vizsgázott hallgatók, igény szerint az DENKSTATT által kiállított részvételt igazoló "Részvételi igazolás 5S módszer képzésről" igazolást kapnak.

Az 5S módszer tanfolyam vezető 5S tanácsadók irányításával folyik.


Kapcsolódó szolgáltatások:
Minőségirányítási képzések
Minőségtechnikák oktatása